Správy Zo Slovenska

Slovensko čaká ZMENA počasia: Ako bude cez týždeň a kde platia VÝSTRAHY pred poľadovicou?

Nový pracovný týždeň prinesie počasie v podobnom duchu, ako tomu bolo počas víkendu. Okrem silného vetra počítajte aj s poľadovicou.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko čaká ZMENA počasia: Ako bude cez týždeň a kde platia VÝSTRAHY pred poľadovicou?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

V severnejších okresoch stredného Slovenska, ale aj na väčšine územia východného Slovenska sa môže v pondelok (13. 2.) tvoriť poľadovica.

Pozor na poľadovicu

Na horách treba počítať aj so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahu pred poľadovicou vydali meteorológovia pre celý Prešovský kraj, takmer pre celý Žilinský kraj a niektoré okresy Košického kraja. Výstrahy platia predbežne v pondelok od 7.00 do 20.00 h.

Veternejšie na horách môže byť v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 70 až 85 km/h, čo je víchrica.

„Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo,“ pripomína SHMÚ. Výstrahy predbežne platia od pondelka od 21.00 h do utorka (14. 2.) do 6.00 h.

Teploty budú nadpriemerne vysoké

Príliv teplého vzduchu prinesie nadchádzajúci týždeň nezvyčajne vysoké teploty, ktoré sa budú pohybovať vysoko nad hranicou dlhodobého teplotného normálu, informuje iMeteo.sk.

„V noci teploty budú klesať aj pod bod mrazu, ale už nás rozhodne nečaká také mrazivé počasie, aké sme zažívali uplynulý týždeň. Na začiatku týždňa ešte môžu teploty klesať k –10 °C, avšak počas týždňa sa bude otepľovať a minimá postupne dosiahnu len –5 °C,“ dodáva iMeteo.sk.

Oveľa teplejšie počasie nás čaká v priebehu dňa. Na celom území budú teploty stúpať nad nulu a odmäk čaká celé Slovensko. Teploty počas dňa sa budú pohybovať od +3 až +10 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu vysoko nadpriemerné teploty.

Pred nami sú tak stabilné, slnečné, no veľmi teplé dni a snehová pokrývka sa tak bude výrazne topiť. Do konca týždňa zmizne sneh z viacerých oblastí Slovenska.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM