ELA Rôzne

Slovensko čaká chladný začiatok týždňa. Potom príde ZVRAT na teplomere!

Začiatok pracovného týždňa bude chladnejší. Zmena v počasí sa prejaví najmä na teplotách.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko čaká chladný začiatok týždňa. Potom príde ZVRAT na teplomere!
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

V noci na pondelok (20. 9.) a nad ránom môže byť vo viacerých okresoch severného Slovenska a na východe prízemný mráz. Meteorológovia preto v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa. Trvá od pondelka 2.00 do 7.00 h. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Prízemný mráz

Na väčšine územia Žilinského kraja a v okresoch Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa, Brezno, Banská Bystrica, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves môže v noci a ráno päť centimetrov nad povrchom klesnúť teplota na mínus jeden až mínus dva stupne Celzia.

„Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ upozornili meteorológovia.

Citeľné ochladenie

V utorok, kedy očakávame najchladnejší vzduch, sa ochladí oproti sobote aj o 6 °C. „Maximálne denné teploty dosiahnu v utorok od +9 °C na Orave po +13 °C na juhu stredného Slovenska a juhu východného Slovenska. Teplejšie bude na západe, kde sa maximá vyšplhajú na +13 až +16 °C,“ informuje portál iMeteo.sk.

Ešte výraznejšia zmena nás čaká v denných minimách teploty. K chladnejšiemu vzduchu sa totiž pridá aj vplyv tlakovej výše. Stabilnejšie počasie prinesie počas noci výraznejší pokles teplôt.

Zmena teploty bude výraznejšia ako pri maximálnych denných teplotách. Ráno bude v utorok oproti sobote chladnejšie asi o 5 až 8 °C chladnejšie a to na celom území Slovenska.

Najmenšia zmena sa očakáva na juhu stredného Slovenska, kde by až tak chladno byť nemalo.

Oteplí sa pred víkendom

Mierne ochladenie, ktoré sa naplno prejaví asi v polovici pracovného týždňa, dlho nevydrží. Po zadnej strane tlakovej výše k nám začne v druhej polovici týždňa prenikať teplejší vzduch.

Od stredy budú teploty stúpať a do konca pracovného týždňa by sa malo otepliť. Modely zatiaľ počítajú s nárastom teplôt na letné hodnoty.

„Už cez víkend ale avizujú ďalší výraznejší, no krátkodobý vpád studeného vzduchu. Takýto scenár je ale príliš konkrétny na to, ako je časovo vzdialený. Preto sa táto predpoveď bude ešte pravdepodobne meniť,“ dodáva iMeteo.sk.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM