ELA Správy Zo Slovenska

Slovenská pošta opäť ZDRAŽUJE: Priplatíme si najmä za posielanie listov, najviac sa to dotkne seniorov

Ceny poštových služieb sa naposledy menili vlani v marci, teraz je tu ďalšie zdražovanie. Pošta tak reaguje na vyššie prevádzkové náklady.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská pošta opäť ZDRAŽUJE: Priplatíme si najmä za posielanie listov, najviac sa to dotkne seniorov
Zdroj: Facebook.com/Slovenská pošta, a.s.

List 1. triedy do 50 gramov po novom stojí 1,50 eur, zdražel o 30 centov. Z pôvodných 90 centov sa o 10 centov zvýšila aj cena 50-gramového listu 2. triedy, informuje o nových cenách RTVS.

„Úprava taríf reaguje na zvyšujúce sa prevádzkové náklady, pokles poštových zásielok a poštového platobného styku, čím klesajú výnosy,“ vysvetlila hovorkyňa Úradu pre reguláciu el. kom. a pošt. služieb Adriana Volfová.

Pôvodne mala Slovenská pošta zvyšovať ceny už začiatkom roka. Regulačný úrad ich však odsúhlasil až k 1. júlu. Ceny za poštových kuriérov či využívanie balíkoboxov Slovenskej pošty ostávajú nezmenené.

"Kontinuálny pokles početnosti listových zásielok, pokles balíkových zásielok, kontinuálny pokles využívania finančných produktov, cien energií, pohonných hmôt, stavu a vývoja inflácie, rast minimálnej mzdy a životných nákladov zamestnancov spojený s požiadavkou na zvyšovanie miezd sú fakty, ktoré ovplyvňujú hospodárenie Slovenskej pošty,“ uviedol pre RTVS hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Drahšie poštovné sa podľa analytika dotkne najmä starších ľudí. Tí podľa neho využívajú poštové služby pri okienku najčastejšie. Zároveň dodáva, že zvyšovanie cien je namieste.

„Napríklad v Rakúsku sa každoročne zvyšujú ceny služieb aj poštových, aj prepravných, ale aj osobnej prepravy s mierou inflácie,“ tvrdí ekonóm z Obchodnej fakulty EUBA Ľuboš Pavelka.

Cenovo zvýhodnené sú elektronické služby, ako napríklad e-podací hárok. Pošta tak chce motivovať ľudí k ich využívaniu.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM