Zo Slovenska

Slováci, ZRUŠTE si trvalý príkaz! Otravný poplatok už viac nebudete musieť uhrádzať

Už o niekoľko dní zanikne poplatok, ktorý museli pravidelne každý mesiac uhrádzať všetky slovenské domácnosti. Ak nechcete prísť o peniaze, zrušte si trvalý príkaz.

Ilustračný obrázok k článku Slováci, ZRUŠTE si trvalý príkaz! Otravný poplatok už viac nebudete musieť uhrádzať
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Parlament schválil zákon, ktorým sa rušia koncesionárske poplatky pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Platiť ich už nebudeme od 1. júla. Čas na poslednú úhradu máme do konca júna.

Vrátia vám preplatok

RTVS upozorňuje, že žiadosť o odhlásenie posielať netreba. Povinnosť platiť koncesionárske poplatky zanikne automatiky. Čo v prípade, že jednorazovo platíte úhradu za celý rok? „Preplatok za uhradenú ročnú platbu 2023 bude platiteľom vrátený v 2. polroku 2023, t.j. po nadobudnutí účinnosti zákona o zrušení úhrady RTVS,“ informuje Rozhlas a televízia Slovenska.

Ak poplatky uhrádzate SIPO-m na pošte, nemusíte robiť vôbec nič. Nové predpisy už od júla dostávať nebudete.

Pokiaľ však úhradu RTVS platíte priamo na účet, nezabudnite si od júla zrušiť trvalý príkaz!

Pozor na nedoplatky!

Ak si však myslíte, že sa poslednej úhrady alebo nedoplatku zbavíte, majte sa na pozore. „V prípade nezaplatenia úhrady je RTVS, ako vyberateľ úhrady, povinná zaslať výzvu na úhradu nedoplatku. Platiteľ je povinný nedoplatok zaplatiť do 30 dní od doručenia výzvy. V prípade, že nedoplatok nebude uhradený, vyberateľ úhrady si zaplatenie nedoplatku spolu s pokutou v zmysle zákona o úhrade, súdnym poplatkom a poštovými sadzbami, uplatní na súde,“ vysvetľuje RTVS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM