Zo Slovenska

Slováci zobrali lekárne ÚTOKOM! Záujem o antigénové testy stúpol o viac ako 300 PERCENT

Lekárne evidujú zvýšený dopyt po antigénových testoch na COVID-19

Ilustračný obrázok k článku Slováci zobrali lekárne ÚTOKOM! Záujem o antigénové testy stúpol o viac ako 300 PERCENT
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Lekárne na Slovensku evidujú zvýšený dopyt po antigénových testoch na ochorenie COVID-19.

V porovnaní s júlom v auguste stúpol o viac ako 300 percent, pričom naďalej má stúpajúcu tendenciu.

Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytol hovorca Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární Peter Sedláček.

Stúpajúci dopyt

„Zvýšený dopyt po diagnostických antigénových testoch (na COVID-19) evidujeme približne od konca júla a má rastúcu tendenciu. Pri medzimesačnom porovnaní dvoch posledných mesiacov (august vs. júl 2024), stúpol dopyt o viac ako 300 percent, pričom medziročne vidíme rozdiely najmä v tom, že dopyt po testoch v roku 2023 začal až v úplnom závere letnej sezóny, od septembra,“ ozrejmil Sedláček.

Aktuálne zásoby antigénových testov sú podľa jeho slov ako v lekárňach, tak v distribučnej sieti dostatočné. „Situáciu priebežne monitorujeme a v prípade výnimočne vysokého dopytu vieme sortiment doobjednať,“ doplnil.

Stúpa počet prípadov

Lekárne podľa hovorcu v súčasnosti neevidujú ďalšie kategórie liekov, pri ktorých by zaznamenali značný nárast dopytu. „Dokonca ani v rámci kategórie bolesť, v ktorej sa nachádzajú známe lieky na znižovanie teploty a majú protizápalové účinky,“ spresnil Sedláček.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR minulý týždeň zaevidoval 216 prípadov ochorenia COVID-19. V predchád­zajúcom kalendárnom týždni ich bolo 160. „V nasledujúcom období očakávame zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení, aj hospitalizácií, najmä v období tzv. chrípkovej sezóny (október až apríl), kedy ľudí vo zvýšenej miere postihujú respiračné ochorenia, medzi ktoré patrí aj COVID-19,“ poznamenal úrad na webe.

Ako postupovať?

V prípade, že človek ochorie, ÚVZ odporúča zostať doma, riadiť sa pokynmi lekára a dôsledne sa doliečiť. „Ak nie je možné zostať doma, napríklad z dôvodu, že si potrebujete ísť po lieky, dbajte na správne nosenie respirátora,“ doplnil. Počas choroby by sa človek nemal stretávať s osobami mimo domácnosti. „Ak je to možné, v prípade ochorenia obmedzte kontakt aj so svojimi blízkymi, s ktorými žijete v jednej domácnosti,“ podotkol ÚVZ. Dôležité je tiež podľa neho pravidelné a dôkladné vetranie i dezinfekcia dotykových plôch. Apeluje aj na dôkladnú hygienu rúk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM