Slováci vyšľachtili novú odrodu maku: Bude sa dať Azurit konzumovať?
Ide o výsledok takmer desaťročného výskumu ekológov z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) Prešovskej univerzity v Prešove.
Ide o vyšľachtenie a registráciu novej odrody maku siateho s názvom Azurit.
Vyšľachtený mak má lepšie parametre úrody a kvality ako v súčasnosti registrované odrody.
"Azurit sa vyznačuje stabilnou a vyššou úrodou semena s vyššou hmotnosťou tisíc semien v porovnaní s kontrolnými odrodami (Opal a Major). Makové semeno má lepšie senzorické vlastnosti, vyznačuje sa peknou svetlomodrou farbou, s veľmi dobrou farebnou vyrovnanosťou.
Aký mak použili
„Vyšší obsah oleja v semene je predpokladom lepších chuťových vlastností, a teda vhodnosti využitia na potravinárske účely,“ vysvetlil Jozef Fejér z katedry ekológie FHPV.
Pri maku je podľa jeho slov pozitívna selekcia základnou šľachtiteľskou metódou. Pri šľachtení použili mak zo severovýchodného Slovenska.
„Východiskom boli krajové populácie od ľudí, ktorí ho pestujú v záhradkách. Ľudia na ďalší výsev použijú najkrajšie tobolky, ktoré sú plné semena s peknou farbou. Takže sme predpokladali, že sa zlepšili trocha parametre a v rámci projektu sme hľadali takéto genotypy. Následne sme to museli hodnotiť, posúdiť, stabilizovať a zhomogenizovať,“ priblížil Fejér.
Genotyp pod označením PU-01 bol v rokoch 2016 až 2018 skúšaný v Štátnych odrodových skúškach a v roku 2019 registrovaný ako nová odroda maku potravinového typu s názvom Azurit. V záver roka 2019 bolo odrode udelené šľachtiteľské osvedčenie.
Podľa Fejéra je tvorba nových odrôd so zlepšenými parametrami kvality makového semena pre potravinárske využitie na Slovensku vysoko aktuálna.
SR a ČR jedny z mála krajín
„Slovenská republika aj Česká republika sú jedny z mála krajín v rámci Európy a sveta, kde je mak možné legálne pestovať na konzumné účely, samozrejme, pri dodržaní určitých legislatívnych podmienok,“ poznamenal Féjer.
Vyšľachtenie a zaregistrovanie novej odrody maku siateho je v poradí siedmym výstupom tohto typu z dielne vedcov PU, ktorý je na úrovni patentu.
Majú za sebou vyšľachtenie odrody rumančeka, mäty piepornej a dvoch odrôd láskavca, ktoré sú zapísané v Európskej právnej ochrane odrôd a majú štyri výstupy na úrovni patentu.
"Našou filozofiou je, že nechceme robiť vedu pre vedu. Často počujeme z externého prostredia, že akademická pôda sa uzatvára a robí výskumy len pre seba a že to nemá presah do spoločnosti, do externého prostredia.
Pre potravinársky priemysel
„Toto je svetlý príklad toho, že vyšľachtená odroda maku siateho – Azurit, môže byť využitá v praxi pre potravinársky priemysel,“ dodal prorektor PU pre vedu, umenie, šport a akreditáciu PU v Prešove Gabriel Paľa.
A v obrazoch nájdete v priloženej fotogalérii aj snímky spomínanej odrody maku.