han Zo Slovenska

Slováci sú až po uši v DLHOCH a často ich nedokážu splácať: TÚTO vec určite nerobte!

Najrýchlejšie za posledné roky! Reč je o dlhoch Slovákov, ktoré vlani obrovsky stúpli. Úvery nedokážu splácať a hľadajú spôsoby, ako sa dlhom vyhnúť, často ich aj ignorujú.

Ilustračný obrázok k článku Slováci sú až po uši v DLHOCH a často ich nedokážu splácať: TÚTO vec určite nerobte!
Zdroj: www.unsplash.com

Upozornilo na to záujmové združenie Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS).

„Aj z najmenšieho dlhu sa môže stať dlh najnebezpečnejší. Ignorovať dlh je riskantné a má to v každom prípade finančné dôsledky,“ uviedol prezident ASINS Martin Musil s tým, že každému odporúča, aby dlhy riešil čo najskôr a komunikoval s veriteľom.

ASINS upozornila, že kreditné spoločnosti a banky využívajú pri rozhodovaní o poskytnutí úveru informácie o úverovej histórii na posúdenie bonity dlžníka.

Hrozí exekúcia

„Čím dlhšie dlh neplatíme, tým je pre nás drahší. V priemere platí, že ak sa človek vyhýba plateniu svojich dlhov, tak najneskôr do dvoch až troch rokov sa ocitne na súde a následne na exekúcii,“ upresnil Musil. Viceprezident ASINS Pavol Jakubov priblížil, že štandardne je človek upozornený prvýkrát tesne po splatnosti dlhu, často SMS alebo telefonátom.

Potom je opäť kontaktovaný približne do 90 dní po splatnosti. „V tomto období už môže byť odovzdaná pohľadávka aj inkasnej agentúre. Ak človek ani napriek tomu nezaplatí, tak potom už nasleduje súdne konanie,“ doplnil Jakubov.

Asociácia odporúča uhradiť dlhy ešte pred súdnym konaním, keďže trovy právneho zastúpenia a neskôr v exekúcii aj odmena exekútora predstavujú podľa ASINS najväčšie zvýšenie finančného záväzku.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Viac ČLÁNKOV, ktoré vás zaujmú:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM