Rastislav Búgel Zo Slovenska

Slováci šíria ŠIALENÝ hoax: V známom obchode vraj predávajú mrkvu vypestovanú v ČERNOBYLI

Po rokoch sa medzi Slovákmi začal šíriť známy hoax. Naozaj známa spoločnosť predáva mrkvu z miesta, ktoré sa "preslávilo" katastrofickou jadrovou haváriou?

Ilustračný obrázok k článku Slováci šíria ŠIALENÝ hoax: V známom obchode vraj predávajú mrkvu vypestovanú v ČERNOBYLI
Zdroj: X.com/Mike Neaverson

Stránka Hoaxy a podvody upozornila na ďalší prípad, ktorý šíria aj Slováci. Ide o fotku balenia mrkvy predávanú v britskom reťazci Tesco.

Upravený záber

Na spodnej časti balenia je vidno nápis – Grown in Chernobyl, čiže Vypestované v Černobyli.

„Pri pohľade zblízka vidno, že fotku niekto nie veľmi šikovne upravil: na pôvodnom nápise je biela farba a slovo Chernobyl je evidentne doplnené,“ píše stránka.

Navyše, rovnaký obrázok sa na sociálnych sieťach šíril už v roku 2020.

„Hoci po iné roky zažívame v tomto období uhorkovú sezónu, udalosti uplynulých dní ponúkajú dostatok materiálu aj konšpirátorom a dezinformátorom. Niektorí z nich asi nesledujú dianie dosť pozorne, a tak sú odkázaní na šírenie starých hoaxov,“ dodávajú Hoaxy a podvody.

Ako to celé vzniklo?

Server Snopes sa na prípad pozrel už v roku 2021. Pôvodný upravený obrázok vtedy ako jeden z prvých na Twitter nahral istý Mike Neaverson, majiteľ pestovateľskej spoločnosti.

Jeho autor pod príspevkom vysvetlil, že fotka je falošná. Pravdepodobne malo len ísť o vtipnú reakciu na „aféru“ britského Tesca, ktoré vtedy poľnohospodári kritizovali, že predávalo produkt s názvom Britská Mrkva, kde však na obale stálo Vypestované v Španielsku. Testo neskôr priznalo, že krajina pôvodu Španielsko bola na obale uvedená chybne.

„Len aby bolo jasné, pretože sa obávam, že to v poľnohospodárskej komunite zašlo priďaleko. Môžem potvrdiť, že Tesco nepredáva zle nafotenú rádioaktívnu mrkvu,“ napísal vtedy Neaverson.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

ZÁHADNÁ MRKVA V UHORKOVEJ SEZÓNE Na Facebooku sa objavila fotografia balenia mrkvy v britskom obchodnom reťazci. Na...

Posted by Hoaxy a podvody on Wednesday, July 17, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM