Zo Slovenska

Slováci šíria dezinformácie o vydávaní dokladov: Je to HOAX, upozorňuje ministerstvo

Ministerstvo školstva upozorňuje na dezinformácie o vydávaní dokladov pri zmene mena.

Ilustračný obrázok k článku Slováci šíria dezinformácie o vydávaní dokladov: Je to HOAX, upozorňuje ministerstvo
Zdroj: TASR/Milan Kapusta , TASR/Martin Baumann

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR upozorňuje na šíriace sa dezinformácie o vydávaní náhradného dokladu o vzdelaní pri zmene mena, priezviska alebo rodného čísla. Zdôrazňuje, že neexistuje dôvod, pre ktorý by mali školy odmietať vydávať náhradné doklady, ak zmenu mena zapíše matrika a osobe sú vydané aj iné doklady. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu.

Slováci začali šíriť hoax

„V rámci balíka školských zákonov, o ktorom v súčasnosti rokuje Národná rada (NR) SR, vláda SR na základe predchádzajúcich podnetov verejného ochrancu práv, rozhodovacej činnosti súdov či viacerých pripomienok iných subjektov navrhla úpravu vydávania náhradného dokladu o vzdelaní pri zmene osobných údajov,“ priblížilo ministerstvo s tým, že v súvislosti s návrhom sa začali šíriť dezinformácie o údajnom falšovaní dokladov.

Upozornilo, že ide o hoax.

„Podľa takejto interpretácie by nemali byť vydávané žiadne doklady, napríklad ani vodičský preukaz, ak osoba získavala vodičské oprávnenie pod iným menom. Ide o dezinformáciu a kampaň, ktorá má navodiť dojem, že ministerstvo chce umožniť neoprávnené zmeny vysvedčení,“ objasnilo.

Nemá právomoc

Používanie mena a priezviska upravuje podľa neho zákon NR SR o mene a priezvisku v znení neskorších právnych predpisov. Táto právna norma pritom definuje aj proces zmeny mena a priezviska. V prípade, ak nie je potrebné povolenie, zmena sa robí priamo na matričnom úrade. V situáciách, keď je potrebné povolenie o zmene, na základe žiadosti občana rozhoduje príslušný okresný úrad.

Ako doplnilo, MŠVVaM do tohto procesu nezasahuje ani nerieši dôvody zmeny, keďže na to nemá právomoc. „Ak však príslušný orgán verejnej moci v súlade so zákonom zmenu zapíše, neexistuje legitímny dôvod, aby občan nemal nárok na vydanie náhradného dokladu o vzdelaní. Naopak, absencia právnej úpravy môže viesť k porušovaniu práv v rozpore s medzinárodnými ľudskoprávnymi štandardmi,“ dodalo.

Od novembra 2018 je súčasťou zákona o vysokých školách ustanovenie, na základe ktorého vysoká škola vydá na žiadosť fyzickej osoby, u ktorej došlo k zmene mena alebo k zmene priezviska z dôvodu zmeny pohlavia, náhradný doklad o absolvovaní štúdia. Aktuálny návrh rozširuje nárok fyzickej osoby na doklady o nižšom dosiahnutom stupni vzdelania.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

POZOR! HOAX O ZMENE MENA A PRIEZVISKA Upozorňujeme na šíriace sa dezinformácie o vydávaní náhradného dokladu o vzdelaní...

Posted by Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR on Thursday, October 24, 2024
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM