han Zo zahraničia

Slováci sa OBÁVAJÚ zimy, ale čo Ukrajinci? Takmer 7 miliónov z nich môže byť bez KÚRENIA!

Akékoľvek škody spôsobené na ukrajinských energetických a vykurovacích systémoch vážne zhoršia životné podmienky Ukrajincov počas nadchádzajúcej zimy.

Ilustračný obrázok k článku Slováci sa OBÁVAJÚ zimy, ale čo Ukrajinci? Takmer 7 miliónov z nich môže byť bez KÚRENIA!
Zdroj: TASR/AP

Ohrozených je predovšetkým približne 6,9 milióna vnútorne vysídlených osôb. V utorok to uviedol generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) António Vitorino.

TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Už to rieši Zelenskyj

„Akýkoľvek pokus o poškodenie týchto zariadení bude mať hrozné dôsledky na kapacitu vykurovania týchto miest,“ povedal Vitorino v Kyjeve. Dodal, že s kolegami vyvíjajú všetko úsilie, aby tamojším obyvateľom pomohli pripraviť sa na zimu.

„Potrebujeme však elektrinu, ktorej fungovanie závisí od štátnych služieb,“ pokračoval šéf IOM, ktorý sa v pondelok stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Hlavnou prioritou Medzinárodnej organizácie pre migráciu počas nadchádzajúcej zimy je podľa Vitorina zabezpečiť vnútorne vysídleným Ukrajincom prístup ku kúreniu, teplému oblečeniu a potravinám.

Viaceré východoukrajinské oblasti zaznamenali v uplynulých dňoch rozsiahle výpadky elektriny, za ktoré je podľa Kyjeva zodpovedná Moskva. Rusko viackrát poprelo, že by počas „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine útočilo na civilné ciele.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM