Rastislav Búgel Zo Slovenska

Slováci, POZOR! PN-ky čakajú veľké ZMENY: Minister chce UŠETRIŤ milióny eur

PN-ky na Slovensku čakajú výrazné zmeny. Lekár, ktorý "maródku" vystavil, už nebude mať posledné slovo.

Ilustračný obrázok k článku Slováci, POZOR! PN-ky čakajú veľké ZMENY: Minister chce UŠETRIŤ milióny eur
Zdroj: Freepik.com/stefamerpik

Štát má v pláne ušetriť milióny eur. Posvieti si na to, ako Slováci maródujú. Zameria sa hlavne na PN-ky v regiónoch.

Veľké rozdiely

„Medzi regiónmi sú veľké rozdiely. Kým v bratislavských okresoch bolo napríklad začiatkom roka v zime chorých maximálne dve percentná pracujúcich, smerom na východ – v Starej Ľubovni, Stropkove či Kysuckom Novom meste to bol skoro štvornásobok,“ informujú tvnoviny.sk.

Hoci lekári podľa portálu vypisujú menej PN ako po minulé roky poznačené pandémiou, problémom je dĺžka práceneschopnosti, ktorá najčastejšie trvá okolo jeden a pol mesiaca.

Udrú na „špekulantov“

Podľa ministra práce už existuje návrh, ktorý by dal Sociálnej poisťovni oveľa väčšie kompetencie. Hovorí totiž o údajných špekuláciách s PN-kami.

"Mnohé sú falošné, najmä v regiónoch. Po novom posudkoví lekári budú mať právomoc zrušiť neoprávnene udelenú PN-ku,“ povedal Erik Tomáš.

V prípade, že legislatívny návrh prejde, lekár, ktorý vystavil PN-ku, by už nemal posledné slovo. Len za prvý polrok 2024 štát vyplatil na nemocenskom takmer pol miliardy eur. Minister si tak od odbúrania fiktívnych maródiek sľubuje veľkú úsporu.

„Novela je zatiaľ v legislatívnom procese. Tlaku, že napríklad zlomená noha sa dá vyliečiť aj rýchlejšie, sa vraj báť netreba. Zákon má platiť od januára,“ uzavreli tvnoviny.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM