han Zo zahraničia

Slová ministra: Do konca zimy bude takmer každý zaočkovaný, vyliečený alebo mŕtvy!

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn si nedal servítku pred ústa, keď sa poriadne cynicky vyjadril ku aktuálnej epidemiologickej situácii v krajine.

Ilustračný obrázok k článku Slová ministra: Do konca zimy bude takmer každý zaočkovaný, vyliečený alebo mŕtvy!
Zdroj: TASR/AP

Stalo sa tak na pondelňajšej tlačovej konferencii v Berlíne, kde varoval, že do konca tohtoročnej zimy sa väčšina Nemcov, ktorí nie sú zaočkovaní proti novému druhu koronavírusu, pravdepodobne nakazí, a niektorí z nich na následky ochorenia COVID-19 aj zomrú. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

„Zrejme do konca tejto zimy, ako sa niekedy cynicky hovorí, takmer každý v Nemecku bude zaočkovaný (proti covidu), vyliečený alebo mŕtvy,“ uviedol Spahn. Za nepriaznivú pandemickú situáciu môže podľa jeho slov „veľmi nákazlivý variant delta“. „To je dôvod, prečo tak naliehavo odporúčame vakcináciu,“ zdôraznil.

„V mnohých nemocniciach je veľmi, veľmi ťažká situácia,“ upozornil Spahn. Viaceré nemocnice varovali, že jednotky intenzívnej starostlivosti sú takmer plné a niektorých pacientov musia prevážať na iné kliniky.

Vysoké čísla

Za posledných 24 hodín v Nemecku zaznamenali podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) 30 643 nových prípadov infekcie, čo je výrazný nárast oproti minulému týždňu, keď zdravotnícke úrady hlásili 23.607 nových prípadov. Spahn tiež pred novinármi uviedol, že Nemecko očakáva, že EÚ schváli proticovidové vakcíny pre deti vo veku 5–11 rokov koncom týždňa.

Dodal, že EÚ začne upravené vakcíny pre deti distribuovať 20. decembra, pričom Nemecko dostane najprv 2,4 milióna dávok.

Plne zaočkovaných je 68 percent obyvateľov krajiny, čo je podľa odborníkov príliš málo na to, aby sa dala pandémia udržať pod kontrolou. Spahn preto vyzval všetkých dospelých, ktorí dostali druhú dávku vakcíny pred viac ako šiestimi mesiacmi, aby sa dali zaočkovať i treťou, posilňujúcou dávkou.

Ktorá vakcína?

Minister v tejto súvislosti zdôraznil, že vakcína od firmy Moderna je „dobrá, bezpečná a veľmi účinná“, píše agentúra DPA. Rezort zdravotníctva totiž v liste adresovanom spolkovým krajinám oznámil na nasledujúce týždne limity na počet objednaných dávok očkovacích látok od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré obyvatelia spolkovej republiky uprednostňujú pred Modernou.

Vakcíny Pfizer/BioNTech tvoria až 90 percent všetkých objednávok.

Ministerstvo to zdôvodnilo tým, že ak sa nezačnú vakcíny od Moderny vo zvýšenej miere využívať na podávanie tretích dávok, hrozí, že uskladnené dávky týchto vakcín v prvom štvrťroku 2022 expirujú. Spahn však dodal, že „na všetky nadchádzajúce očkovania je k dispozícii dostatok vakcín“.

„Obe očkovacie látky (Pfizer/BioNTech i Moderna) sú účinné,“ prízvukoval.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM