Rastislav Búgel Technológie

SKVELÁ novinka! Internet si k inému operátorovi prenesiete rovnako ľahko ako telefónne číslo

Na Slovensko prichádza novinka, ktorá uľahčí život desiatkam tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku SKVELÁ novinka! Internet si k inému operátorovi prenesiete rovnako ľahko ako telefónne číslo
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Slovákov čaká novinka. Tak ľahko ako si môžu zmeniť telefónne číslo a operátora, po novom bude jednoduché zmeniť aj poskytovateľa internetu. Informoval o tom Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Umožní to vyhláška, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára 2025. „Každý operátor, ktorý poskytuje internet, musí umožniť zákazníkovi preniesť si internet k inému operátorovi a to s tým, že všetky náležitosti vybaví za vás,“ píše úrad.

Bude to jednoduché

Vyhláška stanovuje jednotný postup pre všetkých operátorov. „Chceli sme odbremeniť ľudí – zákazníkov telekomunikačných operátorov od nadbytočnej administratívy,“ povedal riaditeľ odboru regulácie elektronických komunikácií Ivan Martyák.

„Ak budete chcieť kvôli čomukoľvek zmeniť operátora prostredníctvom ktorého máte internet, bez okolkov všetko potrebné od začiatku januára 2025 zariadi za vás váš novozvolený operátor, u ktorého chcete po novom služby internetu využívať," dodal Martyák.

Bude to rýchle

Operátor bude musieť plynule zabezpečiť prechod služby k dohodnutému dňu. Znamená to, že zákazník nebude bez internetu viac než jeden deň a navyše nebude platiť duplicitne.

„Úrad tiež očakáva, že operátor, ktorého bude chcieť zákazník opustiť, sa mu bude snažiť ponúknuť lepšie podmienky na to, aby si zákazníka udržal. Vyhláška však aj v tomto smere chráni verejnosť, ustanovuje kompenzácie pre zákazníkov v prípade oneskorenia prenosu internetu k inému operátorovi, prenosu internetu proti vôli zákazníka alebo pri zneužití procesu prenosu internetu a nedodržaní podmienok súvisiacich so zmenou operátora poskytujúceho internet,“ vysvetľuje úrad.

Hrozia im pokuty

A ak by ste sa predsa len stretli s problémom pri prenose internetu od jedného operátora k druhému, môžete sa obrátiť na úrad s podnetom. „Konkrétne na odbor štátneho dohľadu elektronických komunikácií. Ten podnet prešetrí a v prípade, že sa potvrdia porušenia, uloží pokutu od 200 EUR do 5% obratu operátora,“ uvádza Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM