Aktualizované rbt Správy Politika

Škandál so sviňami chcel vraj Matovičov minister UTUTLAŤ! Opozícia žiada Vlčanovu demisiu

Prezradili ich e-maily! Úradníci na ministerstve pôdohospodárstva sa v nich dohovárali na utajovaní vyplácania dotácií na ošípané. Udialo sa to s vedomím ministra?

Ilustračný obrázok k článku Škandál so sviňami chcel vraj Matovičov minister UTUTLAŤ! Opozícia žiada Vlčanovu demisiu
Zdroj: TASR/AP , TASR/Jakub Kotian

Rozdeľovanie dvoch miliónov eur na podporu chovu ošípaných sa na Slovensku mení na obrovský škandál. Nedávno musel kvôli nemu odstúpiť štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Milan Kyseľ. Vyšlo najavo, že jeho rodina dostala dotáciu neuveriteľných 4 500 eur na jedno prasa.

Výška dotácie na prasatá štátneho tajomníka 20–násobne prevyšovala ich hodnotu na trhu.

Škandál sa však nekončí. Podľa zistení časopisu .týždeň sa ministerskí úradníci v mailoch dohadovali, že rozdeľovania dotácií pred verejnosťou utaja a nebudú ju medializovať. Malo sa tak diať s vedomím samotného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.

Opozičný Hlas žiada odchod!

Podľa opozičného Hlasu rezort nie je schopný v kauze „najdrahších svíň“, v ktorej Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum vyplatilo dva milióny eur iba štyrom percentám chovateľov ošípaných, prakticky nič vysvetliť.

Niekto na úrade sa však už na túto korupciu nemohol pozerať. Informácie, ktoré sme dostali, poukazujú na to, že nastavenie vzorca mal schváliť osobne minister za OĽaNO Vlčan,“ povedal podľa TASR poslanec Hlasu Róbert Puci.

Hlas žiada okamžitý odchod Vlčana z funkcie a hrozí, že v utorok tento týždeň zverejní ďalšie závažné informácie.

Hrozia protestmi

Na odchod ministra vyzvali aj mimoparlamentné strany. Alojz Hlina (Dobrá voľba a Umiernení) a Zsolt Simon (Maďarské fórum), ktorí sú obaja zároveň farmári, začiatkom januára na protest proti pochybnému rozdeľovaniu dotácií jazdili na traktore popred úrad vlády.

Minister Vlčan o systéme poskytnutia podpôr vybraným vedel. Ako aj o tom, že celé sa to má realizovať bez veľkej medializácie a potichu. Celé sa to udialo s vedomím a posvätením ministra,“ povedal Simon.

Podľa A. Hlinu po zverejnení publikovaných informácií niet najmenších pochybností, že „pán Vlčan bol zlou nomináciou a naďalej nemôže zotrvať v pozícii ministra.“ Upozornil vládu, že ak urýchlene nedôjde k zmene, je pripravený organizovať aktivity a protesty proti pôsobeniu S. Vlčana na ministerstve.

Svätí za dedinou

Sám minister Vlčan demisiu podľa vlastného vyjadrenia nezvažuje, je to pre neho bezpredmetné. Vlčan to uviedol v pondelok na brífingu v reakcii na viaceré výzvy na jeho demisiu.

Vlčan odmieta, že kritizovaná výzva na podporu chovu ošípaných nebola dostatočne zverejnená. „Hovorím všetkým tým, ktorí ma kritizujú, aj z Hlasu a tvária sa dnes ako svätí za dedinou a sú zodpovední za zlý stav slovenského agropotravinárskeho komplexu, že my sme nič nezakrývali. Aj tejto relatívne malej výzve na 2 milióny eur sme venovali dostatočný mediálny priestor,“ zdôraznil Vlčan.

Mohlo by vás zaujímať:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM