ŠKANDÁL na pultoch obchodov?! Obal sľuboval 50 percent mäsa, rozbor odhalil 13
Kontrolóri si posvietili na mleté mäso v obchodoch. Po zistení výsledkov teraz výrobcom hrozí astronomická pokuta.
Česká potravinová inšpekcia si posvietila na mleté mäso ponúkané v troch obchodných reťazcoch. Laboratórny rozbor zistil veľký problém. Mleté mäso od viacerých výrobcov obsahovalo menej hovädzieho mäsa, než ako sa uvádzalo na obale. Informoval o tom portál ČT24.
Sľubovali 50 percent, laboratórium odhalilo 13
Výrobok „Řezníkova čerstvá porce mleté maso mix 100%“ mal podľa obalu obsahovať 50 percent hovädzieho mäsa.
Rozbor v akreditovanom laboratóriu v Jihlave však v zmesi odhalil iba 13,33-pertentný podiel!
Podobný výsledok sa dostavil aj pri teste výrobku „Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí“. Podľa obalu mal obsahovať 44 percent hovädziny. Laboratórium však potvrdilo iba 23,34 percenta. V prípade produktu „Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí““ obal sľuboval 20 percent hovädzieho mäsa, no skutočný podiel bol podľa inšpektorov iba 12,92 percent.
Čo na to výrobcovia?
„Na základe nevyhovujúcich výsledkov vykonala naša spoločnosť mimoriadnu revíziu všetkých receptúr, pri ktorej nebolo zistené pochybenie, to znamená, že všetky receptúry sú v súlade s označením výrobku,“ cituje ČT24 slová Pavla Heřmanského, hovorcu Agrofertu, pod ktorý spadajú Kostelecké uzeniny.
Podobný názor má aj riaditeľ spoločnosti Maso uzeniny Polička Josef Polánek, podľa ktorého nie je možné použitú metódu považovať za vierohodnú: „Výsledok testu bol stanovený metódou, ktorá je primárne učená k detekcii rastlinných bielkovín, a nie živočíšnych.“
Hrozí im pokuta
Česká potravinárska inšpekcia (SZPI) to ale odmieta. Jej hovorca Pavel Kopřiva pre portál uviedol, že využívajú metódy, ktoré sú podľa aktuálneho vedeckého poznania najlepšie možné: „SZPI má zákonom uložené pracovať iba s akreditovanými laboratórnymi metódami. Nemôžeme si vyberať, ktoré budeme používať.“
ČT24 pripomína, že v prípade prebieha správne konanie a za falšovanie alebo klamanie spotrebiteľa môže potravinárska inšpekcia uložiť pokutu až do výšky 50 miliónov českých korún (viac ako dva milióny eur): „Typicky sa sankcie pohybujú od desiatok tisíc až po milióny v závislosti od závažnosti zistenia.“
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné