Rastislav Búgel Zo Slovenska

Šimkovičová chystá pre Slovákov veľké PREKVAPENIE: Pripravuje NOVÚ verziu štátnej hymny!

Šimkovičová sa chystá zmeniť podobu štátnej hymny. Jej rezort si najal jedného z najznámejších slovenských dirigentov a skladateľov.

Ilustračný obrázok k článku Šimkovičová chystá pre Slovákov veľké PREKVAPENIE: Pripravuje NOVÚ verziu štátnej hymny!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian , TASR/Martin Baumann

Počas uplynulého týždňa bola ministerka kultúry Martina Šimkovičová spolu s Tomášom Tarabom v internetovom rádiu Infovojna. Odísť však musela skôr, pričom mala namierené do Slovenskej filharmónie. „Chystáme tam veľké prekvapenie,“ povedala vtedy bez ďalších detailov.

Chystá sa nová podoba hymny

Aktuality zistili, čo za prekvapenie to bolo. „Ministerstvo kultúry pod Šimkovičovej vedením sa rozhodlo nahrať novú verziu slovenskej hymny. Rezort kultúry si preto najal jedného z najznámejších slovenských dirigentov a skladateľov,“ informuje server.

Podľa ľudí, ktorí sú zasvätení do tvorby novej podoby hymny, vraj ide o veľký projekt, ktorý by mal pravdepodobne stáť pomerne veľa peňazí.

Aktualitám minulotýždňové nahrávanie hymny potvrdili viacerí ľudia zo Slovenskej filharmónie.

Ak si myslíte, že Šimkovičovej rezort by chcel hymnu „prekopať“ od základu, nemusíte sa báť: „Podľa zákona o štátnych symboloch sú ňou aj naďalej prvé dve slohy piesne Nad Tatrou sa blýska. Úprava hymny by sa mala týkať hudobnej zložky.“

Pracuje na tom už dlho

Novým znením štátnej hymny mal rezort kultúry poveriť skladateľa Oskara Rózsu. Ten to dokonca pre Aktuality potvrdil, no viac podrobností neprezradil. "Na umeleckom diele pracujem od roku 2011. Ja som ministerstvo kultúry oslovil už v roku 2011, ale vzhľadom k tomu, že je to malý darček pre Slovenskú republiku odo mňa, tak by som to nerád znehodnotil skôr, než si bude možné vypočuť výsledok. Rád sa vyjadrujem k veciam, až keď sú hotové,“ povedal Rózsa.

Nákladný projekt

Na samotné nahrávanie novej podoby štátnej hymny dohliadala podľa Aktualít samotná Šimkovičová a aj šéf služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Podľa informácií portálu však nejde o žiadnu lacnú záležitosť. Na nahrávaní mal totiž spolupracovať orchester, filharmonický zbor aj dva detské súbory – Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a Bratislavský chlapčenský zbor.

„Pokúšali sme sa zistiť, prečo sa ministerstvo rozhodlo nahrávať novú verziu. Rezortu kultúry sme sa pýtali aj to, kto a prečo vybral Oskara Rózsu a koľko bude celý projekt stáť. Šimkovičovej ministerstvo však na naše otázky nereagovalo. V centrálnom registri sme okrem toho nenašli žiadne zmluvy s Rózsom alebo firmami, ktoré sú na neho písané,“ dodávajú Aktuality.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM