ELA Správy Zo Slovenska

S umývaním auta sa neponáhľajte: Nad Slovensko sa dostáva saharský PRACH a zotrvá dlhšie

Vodiči by sa s umývaním áut nemali ponáhľať. Nad Slovensko sa dostáva prach pôvodnom z africkej Sahary a tentoraz bude v atmosfére nad naším územím o čosi dlhšie. Na čo sa treba pripraviť?

Ilustračný obrázok k článku S umývaním auta sa neponáhľajte: Nad Slovensko sa dostáva saharský PRACH a zotrvá dlhšie
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Saharský prach dorazil do našej oblasti dnes okolo obedňajších hodín a zotrvá o čosi dlhšie než zvyčajne, informuje portál iMeteo.sk.

Keďže sa v našej oblasti nebudú vyskytovať výraznejšie zrážky, saharský prach sa bude udržiavať v atmosfére a nebude tak výrazne špiniť autá, okná či terasy.

Prach so snehom

Prehánky sa však môžu miestami vyskytnúť v utorok na severe nášho územia, kde spolu so zrážkami bude padať aj prach, a v najvyšších vrcholoch Tatier môže prach padať spolu so snehom.

„Zaťaženie atmosféry saharským prachom bude najväčšie práve v utorok, kedy sa bude nad územím Slovenska nachádzať okolo 116 miligramov prachu na meter štvorcový,“ dodáva iMeteo.

Od stredy bude koncentrácia prachu nad Slovenskom o nižšia a s menšími prerušeniami zotrvá nad naším územím až do piatku.

Ako sa saharský prach prejaví?

To, že saharský prach sa nachádza nad naším územím, môžeme zbadať zmenou sfarbenia oblohy. Najlepšie ho bude vidieť počas ranných hodín, kedy bude mať obloha žltkastý až hnedastý nádych.

Počas jasného dňa nebude obloha modrá, ale skôr belšia až sivastá, a kvôli prítomnosti častíc prachu sa zníži aj horizontálna dohľadnosť.

Chorí ľudia by si mali dať pozor

Častice vo vzduchu majú vplyv aj na kvalitu ovzdušia a aj pre ľudské zdravie, keďže malé častice môžeme vdýchnuť. Obmedziť pobyt v exteriéri by preto mali najmä chronickí ľudia s dýchacími problémami, ktorým sa môže v týchto dňoch priťažiť.

Zdravým ľuďom by krátkodobé vystavenie sa čiastočkám saharského prachu nemalo nijak výraznejšie uškodiť.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM