Správy Zo Slovenska

S podlomeným zdravím a zadychčaný: Slota sa postavil pred súd, hrozí mu väzenie, FOTO

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v stredu začalo hlavné pojednávanie s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom.

Ilustračný obrázok k článku S podlomeným zdravím a zadychčaný: Slota sa postavil pred súd, hrozí mu väzenie, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Obžalovaný je z korupcie, vinu odmieta. Prípad súvisí s ovplyvňovaním žilinského krajského súdu. Ján Slota čelí obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Slota má zjavne zdravotné problémy, na pojednávanie prišiel s obviazanou nohou a barlou v ruke. S problémami kráčal po schodoch a ťažko dýchal.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) mal Ján Slota vybavovať na žilinskom krajskom súde miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U právoplatne odsúdeného exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

Exšéf SNS pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný. Podľa obhajoby je obžaloba účelová, nedôvodná a postavená na nezákonne získaných dôkazoch.

„Od nikoho som nezobral nijaké peniaze a nikomu som ich ani neodovzdal,“ povedal Ján Slota s tým, že muža, pre ktorého mal miernejší trest vybavovať, nepozná a nikdy sa nestretli.

Zo zločinu prijímania úplatku spáchaného v spolupáchateľstve obvinila exšéfa SNS Národná kriminálna agentúra (NAKA) v marci 2022 v súvislosti s vybavovaním rozhodnutí žilinského krajského súdu v roku 2018. Neskôr mu pribudlo aj ďalšie obvinenie z korupcie.

Vyšetrovateľ žiadal pre Jána Slota vlani na jar väzbu, ŠTS v Pezinku ho však prepustil zo zadržania na slobodu. Preventívnu väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, Najvyšší súd mu neskôr obmedzenia a povinnosti sprísnil takzvaným elektronickým monitorovacím náramkom.

Prečítajte si aj:

FOTO: Ján Slota prišiel na súd o paličke
7
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM