Rastislav Búgel Zo Slovenska

Rútia sa na nás EXTRÉMNE lejaky! Hrozia obrovské POVODNE: Tieto oblasti sú NAJOHROZENEJŠIE

Situácia je vážna! Nemci očakávajú tisícročnú vodu, pripravujú sa aj Česi. A čo Slovensko?

Ilustračný obrázok k článku Rútia sa na nás EXTRÉMNE lejaky! Hrozia obrovské POVODNE: Tieto oblasti sú NAJOHROZENEJŠIE
Zdroj: TASR/HINA , TASR/DPA

Už začiatkom týždňa sme vás informovali, že celá Európa musí byť v pozore. Prichádzajú totiž veľké lejaky, ktoré narobia problémy. O tom, že situácia bude vážna, svedčia aj varovania nemeckých meteorológov. „Juhovýchod Nemecka, ale aj našich susedov Česko a Rakúsko môžu postihnúť rozsiahle povodne,“ povedal pre wetter.com meteorológ Ronald Porschke s tým, že by mohlo ísť o povodne tisícročia.

Varujú Nemci aj Česi

Meteorológ Alban Burster z wetter.com porovnal aktuálne predpovede s katastrofickými povodňami v roku 2013. Ako však uvádza, vtedy spadlo oveľa menej zrážok, než ako sa očakáva teraz. „Dúfajme, že to zatiaľ nedopadne tak, ako nám ukazujú meteorologické mapy. V opačnom prípade by už ľudia nehovorili o údolí Ahr (oblasť, ktorá sa doteraz spamätáva z vtedajších povodní), ale o povodni tisícročia na juhovýchode,“ dodal Burster.

V pozore sú aj Česi. „Áno, množstvo zrážok bude enormné a povodne hrozia. Budeme vydávať výstrahu a na štvrtok plánujeme tlačovú konferenciu,“ povedala Aneta Beránková z tlačového oddelenia Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Už je to tu!

Prvé záplavy už zasiahli sever Európy. „V Nórsku napršalo toľko zrážok, ako sú priemerné úhrny za mesiac. V tejto škandinávskej krajine aktuálne zúria povodne, zosuvy pôdy aj kamenné lavíny,“ uvádza iMeteo.sk s tým, že v noci z pondelka na utorok spadlo v južnom Nórsku viac ako 100 litrov zrážok na meter štvorcový, „čo je množstvo, ktoré zvyčajne spadne počas celého mesiaca.“

Nepriaznivé počasie, ktoré čaká celú našu oblasť, odštartuje v stredu večer a na Slovensku sa naplno prejaví vo štvrtok popoludní.

Od piatka až do konca víkendu by malo extrémne výdatne pršať

Môže to byť veľmi zlé

Meteorológovia varujú, že našu oblasť čakajú rozsiahle povodne, ktoré môžu patriť k najhorším za posledné roky. Prichádzajú extrémne zrážky a pripravujú aj aj vodohospodári, ktorí v okolitých krajinách začali vypúšťať priehrady. „Ak by sa potvrdili aktuálne predpovede, tak spadnúť by mohlo viac zrážok ako v roku 2013, ktorý priniesol historickú až tisícročnú povodeň,“ píše iMeteo.sk.

Ešte nedávno sužovalo extrémne sucho. A práve to môže celú situáciu ešte zhoršiť. „Pôdna vlhkosť je veľmi nízka a povrchová vrstva pôdy je veľmi tvrdá. Výdatné zrážky tak pomerne rýchlo stečú do povodia. Pôda samozrejme postupne veľa zrážok absorbuje, no množstvo zrážok, ktoré sa očakáva bude také extrémne, že to pôda neudrží a od soboty budeme zaznamenávať prudké vzostupy vodných hladín v mnohých krajinách,“ vysvetľuje server.

Najohrozenejšie sú aktuálne povodia riek Odra a Dunaj. Nad Slovensko sa môže jedna povodňová vlna dohnať z Moravy a druhá z Álp. „Z aktuálnej situácie vyplýva, že celkom určite nás čakajú povodne. Rozhodne sa len o tom, v akej rozsiahlosti tieto povodne budú. Postihnuté bude povodie Váhu, Moravy a samozrejme Dunaja,“ dodáva iMeteo.sk.

Na Slovensku zasadne krízový štáb

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolá krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť najbližšie dni na Slovensku. Uviedol to po rokovaní vlády s tým, že chcú byť pripravení.

„Protipovodňové opatrenia na Devíne sa budú zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach,“ povedal Taraba. Dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8 000 metrov kubických. Preto bude vo vodnej elektrárni Gabčíkovo v prevádzke sedem turbín z ôsmich.

„Verím, že to zvládneme niekde na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity,“ podotkol minister. Zároveň verí, že túto situáciu zvládnu tak, ako v prvom polroku tohto roka, kedy manažovali vysoké prietoky vody na Dunaji a Slovensko na tom zarobilo.

Platia výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na najbližšie dni pre oblasť západného Slovenska zvýšenú výstrahu pred dažďom, od štvrtka (12. 9.) do pondelka (16. 9.) môže podľa meteorológov na západe a severozápade spadnúť 120 až 180 milimetrov zrážok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM