Jakub Forgács Zo Slovenska

ROZSUDOK, aký sme na Slovensku ešte nemali: Súd vyhovel homosexuálnemu páru

Zobrali sa v zahraničí, no na Slovensku jednému z nich odmietala cudzinecká polícia uznať trvalý pobyt. Rozhodnúť musel až súd.

Ilustračný obrázok k článku ROZSUDOK, aký sme na Slovensku ešte nemali: Súd vyhovel homosexuálnemu páru
Zdroj: pixabay.com

Na Slovensku zarezonoval prípad homosexuálneho páru Jakuba Šanka a Mariana Ruiza. Informovala o tom na sociálnej sieti podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková. Na samotný prípad v minulosti upozornil portál Aktuality.sk.

Hoci sa dvojica zosobášila v Argentíne, po presťahovaní sa na Slovensko tu odmietli Ruizovi udeliť trvalý pobyt. Naše úrady totiž zväzky rovnakého pohlavia neuznávajú.

Rozhodol až súd

Ako informuje portál Sme.sk, dvojica sa tak ešte pred dvoma rokmi obrátila so žalobou na súd. Krajský súd v Žiline im nakoniec dal za pravdu.

„Súd potvrdil, že zamietnutím žiadosti v tomto prípade došlo k neoprávnenej diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a porušeniu práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a slobody pobytu (bránenie v návrate slovenského občana do vlasti),“ uviedol pre Sme.sk právny zástupca Ruiza Peter Kubina z advokátskej kancelárie Dentons.

Prvý svojho druhu

Podľa slov právnika ide o prvý rozsudok svojho druhu na Slovensku. „Verím, že pomôže aj ďalším osobám v rovnakej situácii,“ dodal Kubina. „Štát voči rozhodnutiu ešte môže podať kasačnú sťažnosť,“ uvádza portál.

„Ďakujeme za odvahu a vytrvalosť našim právnikom!,“ napísal na sociálnej sieti Jakub.

ilustračné foto

A jedna skvelá správa na dnešný deň. Krajský súd v Žiline rozhodol v prípade práva na pobyt v prospech páru rovnakého...

Posted by Lucia Plaváková on Monday, October 31, 2022

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM