han Zo Slovenska

Rozhodnutie vlády: PRÍSPEVKY na deti budú dostávať aj osoby s dočasným útočiskom!

Príspevok na starostlivosť o dieťa budú môcť dostávať aj osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodnutie vlády: PRÍSPEVKY na deti budú dostávať aj osoby s dočasným útočiskom!
Zdroj: TASR/AP

Zároveň príspevok môžu dostať aj tí, ktorí v súvislosti s krízovou situáciou požiadali o udelenie azylu alebo o poskytnutie doplnkovej ochrany a poskytovanie dočasného útočiska im z tohto dôvodu zaniklo a zamestnali sa.

Vyplýva to z nariadenia vlády vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny, ktoré v stredu schválil kabinet Eduarda Hegera (OĽANO).

„Cieľom nariadenia vlády Slovenskej republiky je dočasne upraviť postupy pri poskytovaní štátnych sociálnych dávok a pomoci v hmotnej núdzi,“ uviedol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v dôvodovej správe k schválenému dokumentu.

Nariadenie vlády umožňuje poskytnúť aj jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti už na základe rozhodnutia súdu o nariadení neodkladného opatrenia.

Aj náhradný rodič

Podobne bude možné poskytnúť opakovaný príspevok dieťaťu a opakovaný príspevok náhradnému rodičovi na základe rozhodnutia súdu o nariadení neodkladného opatrenia, ak je zverené dieťa osobou s osobitnou ochranou.

Rezort práce ráta aj s poskytovaním opakovaného príspevku náhradnému rodičovi aj v prípade, že náhradný rodič má na území Slovenskej republiky prechodný pobyt.

„Návrhom nariadenia sa zabezpečuje pomoc maloletým deťom, ktoré prišli na územie Slovenskej republiky bez rodičov a bude im ustanovený opatrovník. Tieto deti sa budú považovať za člena domácnosti s ustanoveným opatrovníkom na účely pomoci v hmotnej núdzi,“ priblížilo ministerstvo práce.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM