Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Rozčúlený Mikuláš v Poprade KRIČAL na rómske deti: Ukážte sa, Cigáni, kde ste? VIDEO

Kontroverzné video spod Tatier sa šíri internetom. Hercovi stvárňujúcemu Mikuláša praskli nervy a dal sa do kriku.

Ilustračný obrázok k článku Rozčúlený Mikuláš v Poprade KRIČAL na rómske deti: Ukážte sa, Cigáni, kde ste? VIDEO
Zdroj: Mesto Poprad

Mnohé mestá majú za sebou tohtoročné mikulášske slávnosti. Pán v červenom kabáte s bielou bradou rozsvecoval stromčeky, rozdával sladkosti a mával deťom.

Inak tomu nebolo ani v Poprade. V meste pod Tatrami sa však tohtoročný Mikuláš spája s kontroverznou udalosťou. Aktér, ktorý ho hral, totiž stratil nervy a na rómske deti spustil krik. Video zachytávajúce nervózneho Mikuláša sa šíri internetom. Na prípad upozornil Korzár.

Nevhodné slová

Mikuláš Putoval v Poprade po viacerých mestských častiach. Ako ozrejmil Korzár, stvárnil ho Rudolf Kubus z divadla Ozvena, ktorý je zároveň bývalým mestským poslancom.

Herec začal strácať trpezlivosť a deti z pódia najprv upozorňoval, že od Mikuláša nedostanú nič, lebo vrieskajú a nevedia sa správať. Potom pritvrdil – buchol mikulášskou palicou a skríkol „čiten“, čo po rómsky znamená ticho.

„Nič vám nedám. To vám garantujem ja ako Mikuláš. Buď sa budete správať ako normálne deti. Kto vás vychovával?“ pokračoval Mikuláš a viackrát zdôraznil, že správanie detí je hanbou. Nakoniec sa nie celkom korektne prihovoril aj rodičom: „Kde sú rodičia, že toto robia vaše deti? Ukážte sa, Cigáni, kde ste? Ale už aj! Ako môžu toto vaše deti vystrájať?“

Mikuláš reaguje

Video zachytávajúce Mikulášovo správanie sa stretlo s kritikou časti verejnosti. Korzár pripomína, že keď bol Kubus poslancom, v roku 2018 bol jediným, kto hlasoval proti vyčleneniu 150-tisíc eur z mestského rozpočtu na kontajnerové bývanie pre zhruba sto rómskych obyvateľov, ktorí prišli o bývanie kvôli požiaru.

Rudolf Kubus pre Korzár uviedol, že priebeh osláv nebude komentovať, lebo ľudia si urobili názor sami. Pár slov ku kontroverznému videu však predsa uviedol. Vysvetlil, že Mikulášovi s čertom a anjelom v Matejovciach asistovali a vytvárali priestor policajti.

„Ale napriek tomu sa našli rómske deti, ktoré dokázali z vrecka a košíčka cukrovinky uchmatnúť. A toto vo videu nie je!“ upozornil popradský Mikuláš. To, že pódiu skríkol aj po rómsky, vysvetlil tým, že upozornenia v slovenčine nemali žiadny účinok.

Prípad rieši polícia

Videom sa už zaoberá aj polícia. Potvrdil krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik. „Obvodné oddelenie Policajného zboru v Poprade na základe zaslaného podnetu bude predmetné oznámenie preverovať,“ uviedol Džobanik.

Kubus trvá na tom, že z vystúpenia sa robí zbytočný cirkus. „Deti tam kričali, trhali nám veci, brali nám sladkosti, preto som zakričal, aby boli ticho. Potom sa to tam upokojilo a pokračovali sme pekne v programe, nerobil som žiadne rozdiely, odovzdali sme im darčeky a v pokoji odišli. Prečo to v tom videu nie je? Poriadky s deťmi si mali robiť rodičia, a nie účinkujúci,“ uviedol pre TASR Kubus, ktorý Mikuláša stvárnil v minulosti viackrát.

Kritika z ďalšej strany

Priebeh stretnutia detí s Mikulášom v Matejovciach dôrazne odsúdilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Zúčastnené deti si podľa výkonnej riaditeľky strediska Silvie Porubänovej namiesto dôstojných a povzbudivých slov od symbolickej sviatočnej osobnosti vypočuli výčitky, hlasný krik a vyhrážky. „Nielen za to, ako sa správali počas podujatia, ale aj za to, aké nie sú normálne a akí sú ich rodičia. Najmä ak sú ‚Cigáni‘. Každému dieťaťu patrí rešpekt jeho ľudskej dôstojnosti, osobitne pri takejto slávnostnej a pozitívnej udalosti,“ upozornila.

Vysvetlenia Mikuláša o situácii vytrhnutej z kontextu podľa nej neobstoja a zdôraznila, že jeho slová a spôsob ich prednesu korektne nemožno zasadiť do žiadneho prijateľného kontextu. „Pri organizácii takýchto podujatí nezabúdajme na ich dramaturgiu v duchu porozumenia, mieru, znášanlivosti, rovnosti a priateľstva medzi všetkými národmi, etnickými, národnostnými a náboženskými skupinami a prípravy na zodpovedný život v slobodnej spoločnosti. Túto potrebu sa však nepodarilo ‚Mikulášovi‘ v Poprade dodržať. Pri poskytovaní verejnej služby bol obťažujúci a znevýhodňujúci,“ skonštatovala Porubänová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Facebook

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM