ELA Zo zahraničia

Rakúsko nenechá ľudí v štichu! Domácnostiam zmierni nárast cien energií 1,7 miliardami eur

Rakúska vláda pomôže domácnostiam zmierniť dôsledky rastúcich nákladov na energie.

Ilustračný obrázok k článku Rakúsko nenechá ľudí v štichu! Domácnostiam zmierni nárast cien energií 1,7 miliardami eur
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Ako v piatok dodal rakúsky kancelár Karl Nehammer, balík príslušných opatrení dosahuje zhruba 1,7 miliardy eur.

Peniaze aj pre nezamestnaných

Ceny energií v Rakúsku, podobne ako v iných európskych krajinách, prudko vzrástli. Rakúsko pritom viac než 60 % elektrickej energie získava z vodných elektrární a iba 14 percentami sa na výrobe elektriny podieľa zemný plyn. Na druhej strane, až 80 % v Rakúsku spotrebovaného zemného plynu pochádza z Ruska.

Balík opatrení zahrnuje priame príspevky aj zmiernenie daňového zaťaženia. V rámci priamych príspevkov vláda zdvojnásobí v decembri odhlasovaný jednorazový príspevok pre nezamestnaných.

Z pôvodne plánovaných 150 eur ho tak zvýši na 300 eur. Navyše, takmer všetky rakúske domácnosti získajú jednorazový príspevok vo výške 150 eur.

Podľa Nehammera je kľúčové, aby „sa týchto 1,7 miliardy eur dostalo k ľuďom čo najrýchlejšie“. Zároveň dodal, že ide o prvý krok. „Vývoj situácie pozorne sledujeme,“ povedal Nehammer.

Stovky eur len za plyn

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v súčasnosti posudzuje spôsob, ako sú vnímaní jednotliví spotrebitelia plynu, a to aj v prípade domových kotolní.

Takisto analyzuje, či je skutočne dodávateľmi dodržiavaná hranica medzi regulovaným a neregulovaným odberateľom. Tlačový odbor rezortu to uviedol pre TASR v reakcii na štvrtkovú kritiku Združenia pre lepšiu správu bytových domov (ZLSBD).

Združenie skritizovalo, že plyn neprimerane dražie a časť Slovákov si zaň môže tento rok priplatiť aj stovky eur. Závisí to na tom, na čo túto komoditu využívajú.

Najväčší problém majú obyvatelia bytoviek s vlastnými kotolňami kúriaci plynom, pretože plynárne na nich hľadia ako na firemných zákazníkov, čo znamená, že nemajú nárok na regulované ceny plynu. V takýchto bytových domoch však býva takmer polovica obyvateľov SR.

Podľa rezortu hospodárstva sa diskutuje aj o možnej zmene legislatívy. „Treba si ale uvedomiť, že zmena nemôže byť retroaktívna a nemôže sa teda týkať súčasného vykurovacieho obdobia. Otázka prípadných možných kompenzácii je závislá na finančných možnostiach štátu a teda rozhodnutiach ministerstva financií,“ dodal rezort hospodárstva.

Inde je to horšie

Ceny energií pre domácnosti v Európskej únii narástli za celý rok 2021 o výrazných 26 % a predpovede na aktuálny rok hovoria ešte o rýchlejšom cenovom raste.

Domácnosti na Slovensku sú v porovnaní s inými štátmi EÚ v oveľa lepšej situácii. V minulom roku ceny elektriny aj plynu klesli a pre rok 2022 bude rast cien výrazne pomalší ako v EÚ, keď má cena plynu narásť o maximálne 23 % a cena elektriny o 15 %, uvádza aktuálna analýza brokerskej spoločnosti CapitalPanda.

Podľa Štatistického úradu SR mali slovenské domácnosti počas celého roka 2021 výhodu medziročne lacnejších cien energií.

Ceny plynu sa celoročne znížili o takmer desať percent a ceny elektriny v porovnaní rokov 2021 a 2020 klesli o 4,3 %. Práve medziročný pokles cien energií utlmil celkové výdavky na bývanie, ktoré vlani na Slovensku vzrástli len o 1,3 %.

Aj keď je podrobný prehľad vývoja cien elektriny a plynu pre domácnosti v jednotlivých krajinách EÚ zatiaľ k dispozícii len za prvý polrok 2021, novšie čiastkové údaje vrátane údajov o inflácii v jednotlivých krajinách podľa analýzy naznačujú, že najvyššiemu nárastu cien počas celého roka 2021 čelili domácnosti v pobaltských štátoch, nasledované Nemeckom a Holandskom.

V roku 2022 sa teda dá očakávať, že ceny energií pre domácnosti v EÚ budú naďalej rásť a pravdepodobne sa rast zrýchli, a to najmä v krajinách, kde bola v minulom roku dočasne zrušená alebo znížená daň z pridanej hodnoty.

„Podľa nedávnej analýzy Bank of America zaplatí priemerná európska domácnosť v tomto roku za energie o 54 % viac ako v roku 2020,“ pripomenul Perić.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM