Rakovina hrubého čreva ZABÍJA čoraz viac Slovákov: 3 POTRAVINY vedia spustiť ochorenie
Ste to, čo jete. Skúste pre seba urobiť viac a konzumujte v menších dávkach potraviny, ktoré sa preukázateľne spájajú s rakovinou.
Pacientov s rakovinou hrubého čreva na Slovensku stále pribúda: „Už niekoľko rokov si Slováci držia popredné miesta v rámci celého sveta vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka. Spomedzi krajín OECD sme dokonca na prvom mieste v úmrtnosti na toto ochorenie,“ dvíha varovný prst Národný portál zdravia (NPZ).
Napriek tomu, že je možné absolvovať skríning kolorektálneho karcinómu, NPZ pripomína, že mnohí Slováci sa tomuto bezplatnému vyšetreniu vyhýbajú a vyšetriť sa nechá len tretina pozvaných poistencov ročne.
Rizikových faktorov je viac a dôležitú úlohu zohráva aj strava. Niektoré obľúbené pochúťky majú vplyv na vznik nebezpečného ochorenie – kolorektálny karcinóm sa spája najmä s konzumáciou väčšieho množstva šunky, klobás a slaniny.
Štúdia publikovaná v International Journal of Epidemiology už v minulosti odhalila, že 76 gramov spracovaného a červeného mäsa denne zvyšuje riziko rakoviny čriev. Problémom je najmä spracovanie takéhoto mäsa. Ak už si ho chcete vychutnať, mali by ste vedieť, odkiaľ mäso pochádza.
Mohlo by vás zaujímať:
- Kto sa dožije ÚCTIHODNÉHO veku? Týchto 5 znamení zverokruhu má najväčšiu šancu
- Ako odhadnúť NEBEZPEČNE vysoký cholesterol? Skontrolujte si okolie OČÍ
- Deti sa začnú knísať a meniť na ľudské trosky: Záhadná choroba im POŽIERA mozog!
- Najtrendovejšie letné TOPÁNKY 2023: V čom tento rok vykročiť do ulíc?