TOS Lifestyle

Prírodný liek proti prechladnutiu stojí v lekárni riadnu pálku: RECEPT, ako si ho vyrobiť doma

Prípravok proti prechladnutiu, ktorý v súčasnosti opäť naberá na popularite, nie je ako trendový produkt vôbec lacná záležitosť. Pozrite, ako si ho môžete vyrobiť sami.

Ilustračný obrázok k článku Prírodný liek proti prechladnutiu stojí v lekárni riadnu pálku: RECEPT, ako si ho vyrobiť doma
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Za tento vynález vďačíme ešte starovekým Grékom. Jeho názov pochádza podľa Wikipédie z kombinácie dvoch slov a to oxy, čo znamená kyselina a meli, čo znamená med.

Nielen proti prechladnutiu

Dnes sa oxymel používa najmä na prevenciu proti prechladnutiu a na zmiernenie priebehu. Pomáha pri bolestiach hrdla, čistí dýchacie cesty a priaznivo pôsobí aj na trávenie. V starom Anglicku sa odporúčal aj na dnu, na bolesť uší či na nespavosť. Predáva sa napríklad vo forme bylinných kvapiek.

V skratke, ide o kombináciu jablkového octu, byliniek a medu.

Opäť populárny

Jeho veľkou propagandistkou bola Rosemary Gladstar, slávna bylinkárka a zakladateľka California School of Herbal Studies. Práve ona preslávila toto prírodné antibiotikum v 70. rokoch minulého storočia. Nazvala ho „fire cider“, má totiž silné hrejivé vlastnosti.

Oxymel je v súčasnosti v Európe obzvlášť populárny, avšak ako to už pri trendových veciach býva, nejde vôbec o lacnú záležitosť. Pripraviť si ho však môžete aj sami. Ako na to?

Domáci recept

Najdôležitejšou zložkou je nerafinovaný jablkový ocot, ktorý sa naleje do predtým pripravených prísad. Podľa klasického receptu, zverejnenom na serveri Fatk24.pl, sú tými prísadami nakrájaná cibuľa, jedna hlavička čerstvého cesnaku, nastrúhaný približne 5-centimetrový zázvor, chren a kajenské korenie. Nájdete však aj množstvo iných receptov a ingrediencie môžete obmeniť, resp. doplniť aj podľa vlastných preferencií.

Pripravené ingrediencie vložíte do veľkej nádoby a macerujete v jablkovom octe päť až šesť týždňov. Po uplynutí tejto doby vzniknutý macerát prelejete do fľaše a dochutíte kvalitným medom.

Takáto alternatíva oxymelu by sa mala užívať v množstve jedna polievková lyžica denne a pri prechladnutí dve polievkové lyžice denne.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM