Správy Zo Slovenska

Príroda sa "zbláznila": Na Slovensku sme už ako v Grécku, môžeme pozorovať VZÁCNY jav!

Odborníci zaznamenali na Slovensku veľmi neobvyklý jav - sekundárne pučanie listov.

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa "zbláznila": Na Slovensku sme už ako v Grécku, môžeme pozorovať VZÁCNY jav!
Zdroj: TASR

Na viacerých druhoch stromov možno v súčasnosti pozorovať sekundárne pučanie listov, ktoré počas leta opadli. V klimatických podmienkach Slovenska ide podľa odborníkov o veľmi vzácny jav, typický skôr pre subtropické oblasti Európy.

Nové listy na stromoch

K rýchlej obnove suchom a vysokými teplotami oslabenej vegetácie prispelo ochladenie a pravidelnejší výskyt zrážok v druhej polovici augusta a v septembri. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webovej stránke.

Druhotné listy vo vegetačnom období sú výrazne menšie oproti tým, ktoré vypučali na jar, a opad týchto listov pravdepodobne nastane výrazne neskôr ako na stromoch, ktoré neopadli,“ priblížili odborníci.

Na ovocných stromoch podľa SHMÚ možno súčasne pozorovať spolu s dozrievaním plodov aj regeneračné kvitnutie, ktoré je v našich podmienkach častejším javom ako druhotné pučanie listov. „Druhé kvitnutie ovocných stromov je spôsobené výraznými zmenami v charaktere počasia,“ doplnili odborníci.

Stromy sú v „strese“

Po dvoch výrazných vlnách letných horúčav a dlhotrvajúcom období výrazného nedostatku zrážok na prelome letných mesiacov júl a august zaznamenali odborníci SHMÚ pomerne výrazný opad listov vo viacerých lokalitách Slovenka na stromoch, ako sú napríklad buk, breza, javor, jaseň, lipa, dub, agát, prípadne jelša.

Ako vysvetlili, letný opad listov je prirodzenou reakciou na výrazný stresový faktor, v tomto roku dlhotrvajúce sucho a extrémne vysoké denné teploty vzduchu.

Opadom listov sa stromy snažia zabrániť výraznej strate vody,“ zdôvodnili.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM