han Zo Slovenska

PRIPRAVTE sa na šialenú zmenu počasia: Najprv teplý vánok, potom vetrisko, krúpy a BÚRKY!

Počasie hodné mesiaca marec! Tak sa dá pomenovať najbližšia predpoveď počasia na Slovensku. Má fúkať silný vietor, ale má byť aj teplo. Hrozia aj búrky!

Ilustračný obrázok k článku PRIPRAVTE sa na šialenú zmenu počasia: Najprv teplý vánok, potom vetrisko, krúpy a BÚRKY!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Ako uvádza portál o počasí imeteo.sk, v priebehu piatka zasiahne našu oblasť veľmi nepriaznivé počasie: „Na vine to bude mať tlaková níž Diethelm, ktorá začína pomaly ovplyvňovať počasie v západnej Európe.“

Vietor aj sneh

„Táto tlaková níž prinesie do Európy veľmi veterné počasie, ktoré vystrieda vpád studeného vzduchu a následne sneženie. Na našom území sa taktiež očakáva silný vietor a návrat sneženia, ale až neskôr,“ pokračujú na imeteo.sk. Ešte predtým nás čaká výrazné oteplenie, ktoré vyženie teploty až k +20 °C a následne nás zasiahnu búrky, ktoré sa vyskytnú na viacerých miestach. „Až následne dorazí vietor a ochladenie,“ konštatujú odborníci.

Turbulentné počasie

Vysoké teplota sa však neudržia dlho a popoludní nás začne ovplyvňovať studený front, ktorý k nám začne vťahovať studený, pôvodom arktický vzduch. „A práve takáto výrazná zmena prinesie vhodné dynamické podmienky na studenom fronte. V piatok popoludní sa tak začnú na Slovensku vyskytovať zrážky a najmä na strednom, južnom a východnom Slovensku sa predovšetkým v druhej polovici popoludnia a večera začnú tvoriť búrky,“ doplnili na spomínanom webe.

„Búrky na Slovensku by mohli byť aj výraznejšie a to predovšetkým na juhu a východe krajiny. Treba sa pripraviť na to, že sa na našom území môžu vyskytovať aj nebezpečné sprievodné javy ako napríklad prívalové zrážky, či menšie krúpy,“ uzavreli na imeteo.sk.

Výstraha pred vetrom

V niektorých okresoch, najmä na severe Slovenska, môže v piatok (10. 3.) od 5.00 do 10.00 h vo vyšších polohách silnejšie zafúkať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica a Tvrdošín. Vietor tu môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ varujú meteorológovia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Podľa predpovede bude v piatok rekordne teplým dňom v tomto roku. „Na celom území by v piatok počas dňa mali teploty stúpať nad hranicu +10 °C, pričom na západe, juhu a na východe územia pôjdu teploty až cez hranicu +15 °C. Najteplejšie by malo byť v Podunajskej nížine, kde sa očakáva najmenej oblačnosti,“ dodali na imeteo.sk.

„Už v piatok okolo 13:00 by mal do našej oblasti príliv teplého vzduchu pred blížiacim sa studeným frontom vrcholiť a na západe budú teploty atakovať hranicu až +20 °C,“ hlásia.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM