Aktualizované Zo Slovenska

Pripravte sa na husté sneženie a NEBEZPEČNÝ vietor: Na hory môže udrieť ORKÁN!

Počasie robí problémy po celom území Slovenska. Pozor si treba dať v horskom teréne a aj na cestách.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na husté sneženie a NEBEZPEČNÝ vietor: Na hory môže udrieť ORKÁN!
63
Galéria

Na severnom a strednom Slovensku sa môže v sobotu na horách vyskytnúť mohutná víchrica až orkán. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy výstrahu tretieho stupňa. Veternejšie môže byť podľa neho na celom Slovensku. Na viacerých miestach treba počítať aj so silným snežením, snehovými závejmi či poľadovicou.

Nebezpečný vietor a sneženie

Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách platia pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Meteorológovia očakávajú, že vietor dosiahne v nárazoch rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu, v priemere 110 až 120 km/h. Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa nich extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Silnejší vietor na horách sa môže podľa SHMÚ vyskytnúť aj inde. Pre viaceré okresy na severnom, strednom, východnom a južnom Slovensku platia výstrahy prvého a druhého stupňa.

Na celom území bude veternejšie aj mimo hôr, platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Na severnom Slovensku treba počítať tiež so silným snežením, miestami môže napadnúť od 20 do 50 centimetrov snehu. Meteorológovia vo viacerých regiónoch varujú aj pred snehovými jazykmi a závejmi, ako aj poľadovicou.

Ministerstvo vnútra odporúča, aby sme necestovali, pokiaľ to nie je nevyhnutné!

Prečítajte si tiež

Snehová kalamita

Vyhlásená kalamita pre sneženie stále platí na Orave, Liptove, Kysuciach a Hornom Považí. Rovnako tiež v Poprade, Kežmarku, Martine a Turčianskych Tepliciach. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Sneh komplikuje dopravu aj na ďalších miestach Slovenska.

Obmedzenia naďalej platia aj pre horské priechody. Pre nákladné vozidla nad desať metrov dĺžky uzatvorili horský priechod Donovaly, Príslop, a Kremnické Bane. Horský priechod Dobšiná je uzatvorený pre dopravu nad 3,5 tony.

V severných okresoch západného a stredného Slovenska je obmedzená viditeľnosť na 100 metrov. V Námestove na cestách tretej triedy treba počítať tiež s tvorbou snehových jazykov. Mrznúce mrholenie je v Čebovciach a vo Veľkom Krtíši.

Zatvorené cesty

Cestári tiež upozornili, že cesty tretej triedy medzi Štrbou a Šuňavou a v Lučivnej sú pre silný vietor a záveje uzatvorené. Cesta druhej triedy medzi Srdiečkom a Bystrou je zjazdná len so snehovými reťazami. Tie sú nutné pre vozidlá nad 3,5 tony aj na cestách tretej triedy v obvodoch Haligovce a Spišská Stará Ves.

Zelená vlna RTVS informuje, že dopravu komplikujú aj popadané stromy na viacerých miestach Slovenska. Zasnežené a neupravené cesty sú tiež v okolí Prešova. S hustým snežením a neupravenými cestami treba počítať tiež na horskom priechode Fačkov a Čertovica.

Ďalšie aktuálne témy

Budú padať lavíny

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

„Najväčším problémom ostáva vetrom previaty sneh v kombinácií s novým snehom. Snehová pokrývka je vplyvom veľmi silného severozápadného vetra transportovaná na južné, východné a juhovýchodné orientácie. Obzvlášť nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch (nad 30 stupňov). Tu je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení upozornil,“ Beťko.

Zdôraznil, že sa očakáva výskyt stredných aj veľkých spontánnych lavín, prevažne prachových z nového snehu.

Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí, ohrozenom lavínovými svahmi, sa neodporúča.Na horách je v sobotu oblačno až zamračené, snežiť má najmä na severných a severozápadných návetriach hôr. Za posledných 24 hodín pripadlo najviac zrážok v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách v priemere od 20 do 50 centimetrov. V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre od päť do 20 centimetrov nového prevažne prachovitého snehu. Fúkať bude veľmi silný vietor, ktorý bude dosahovať 110 až 120 kilometrov za hodinu, ojedinele v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu, dodal Beťko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Články, ktoré by ste nemali vynechať

Kalamita na Slovensku
63
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM