Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Prípadov otravy hubami pribúda, lekár Sabaka VARUJE: Nezbierajte bedle ani plávky!

Nadšení Slováci domov nosia plné koše lesných húb. Známy lekár však vystríha, len za dva dni ratoval niekoľko priotrávených ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Prípadov otravy hubami pribúda, lekár Sabaka VARUJE: Nezbierajte bedle ani plávky!
Zdroj: pixabay.com , TASR/Jaroslav Novák

Hubárska sezóna je v plnom prúde a aj napriek niekoľkomesačným suchám nosia Slováci z lesa plné košíky. Okrem najobľúbenejších dubákov hubári často siahajú aj po bedliach, ktoré sú delikátnou vyprážanou pochúťkou. Známy lekár Peter Sabaka však práve pred bedľami hubárov vystríha.

Sabaka varuje

„Prosím, nezbierajte a nejedzte lupeňovité huby. Ja viem, že bedle a plávky teraz krásne rastú, ale za tento víkend som sa len ja stretol so 4 nebezpečnými otravami,“ upozornil hubárov lekár.

Ako vysvetlil, lupeňovité huby si môžete veľmi ľahko zameniť s jedovatými bedličkami. Tie sú takmer na nerozoznanie od klasickej bedle, sú však skoro tak jedovaté, ako muchotrávka. Podľa Sabaku sa teda neoplatí riskovať.

„Ak ste jedli lupeňovité huby a v rozmedzí od 6 do 50 hodín od konzumácie máte hnačku alebo zvraciate, vyhľadajte lekára,“ dodal Sabaka.

Dôležité je aj skladovanie

Záchranári v tomto roku zasahovali už pri viacerých pacientoch, ktorí sa priotrávili lesnými hubami. Najčastejším dôvodom bola zámena s jedlými druhmi. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. V tejto súvislosti apeluje, že neznáme huby je nebezpečné zbierať, variť aj jesť.

Hovorkyňa tiež pripomenula, že po zbere treba huby skladovať v chladničke najdlhšie 12 hodín. „Nesmú byť zabalené a zakryté,“ doplnila. Nemali by sa podľa nej jesť večer, pretože trávenie zaťažuje celý organizmus. Zdôraznila, že lesné huby by deti mali konzumovať až od šiestich rokov.

Spozorujte príznaky

Medzi príznaky otravy patrí napríklad ťažoba na žalúdku do 30 minút od konzumácie, kŕčovité bolesti brucha, malátnosť či únava. Rovnako tiež vodnatá hnačka tri až 12 hodín od konzumácie. Príznakom je tiež napínanie na vracanie až zvracanie. „Aj s odstupom 30 minút až 12 hodín po konzumácii v závislosti od zjedených húb,“ podotkla Krčová.

Pri prvých neistých príznakoch odporúča domáci výplach žalúdka s pridaním čierneho uhlia. „Pri pretrvávajúcich či úporných príznakoch kontaktovať lekára, prípadne zabezpečiť transport do nemocnice,“ doplnila. Treba podľa nej tiež uchovať zvyšky húb, jedla či zvratkov na analýzu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prosím nezbierajte a nejedzte lupeňovité huby. Ja viem že bedle a plávky teraz krásne rastú ale len za tento víkend som...

Posted by Peter Sabaka on Monday, October 3, 2022

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM