Správy Zo Slovenska

Príchod pápeža bude sprevádzať PROTEST v Bratislave: Davy chcú ODLUKU cirkvi od štátu

Organizátori akcie pripomínajú, že nedeľňajšie stretnutie na Námestí SNP nie je zamerané proti pápežovi.

Ilustračný obrázok k článku Príchod pápeža bude sprevádzať PROTEST v Bratislave: Davy chcú ODLUKU cirkvi od štátu
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Nie všetci budú čakať pri letisku a mávať pápežovi Františkovi. V Bratislave sa zídu ľudia, ktorí žiadajú odluku cirkví od štátu. Podujatie má byť tiež podporou obetí sexuálneho zneužívania zamestnancami cirkvi. Organizátori akcie pripomínajú, že nedeľňajšie (12. 9. o 15.00 hod.) stretnutie na Námestí SNP nie je zamerané proti pápežovi.

Odluka cirkvi od štátu

Téma odluky cirkvi od štátu vôbec nie je nová. Vynára sa už od Nežnej revolúcie v roku 1989. Organizátor protestu – občianske združenia ETHOS a Inštitút ľudských práv podčiarkujú, že cirkvi sú stále financované priamo zo štátneho rozpočtu z daní všetkých občanov.

„Náboženstvo máme v školách, v zdravotníctve, v armáde a v podstate celej štátnej správe a politici neustále prizývajú cirkevných predstaviteľov k participácii pri pripomienkovaní alebo navrhovaní zákonov. Už niekoľko volebných období pozorujeme výrazné útoky cirkevných predstaviteľov a ich podporovateľov v parlamente na ľudské práva a sekulárny charakter štátu,“ píšu na sociálnej sieti v pozvánke na podujatie.

Vatikánske zmluvy

Akcia na Námestí SNP má tiež upozorniť na diskriminujúce Vatikánske zmluvy, ktoré idú proti zmyslu slobody vierovyznanie a rovnako vyjadriť podporu obetiam zneužívania kňazmi.

„Vatikánske zmluvy sú pre Slovenskú republiku jednostranne nevýhodné a dávajú Katolíckej cirkvi významné nadpráva. Tieto zmluvy politici prijali bez spoločenskej diskusie a bez preskúmania Ústavným súdom, napriek tomu, že sa Slovenská republika podľa Ústavy neviaže na žiadne náboženstvo. Preto žiadame ich zrušenie resp. zmenu takým spôsobom, aby rešpektovali práva všetkých a nielen katolíckych občanov SR,“ uvádza sa v pozvánke na podujatie.

Zneužívaní kňazmi

„Spoločne sa pripojíme k žiadosti o stretnutie obetí s pápežom Františkom. Takéto stretnutie býva štandardným bodom programu návštev pápeža Františka v iných krajinách. Dáva tým obetiam legitimitu, podporu a odvahu prehovoriť. U nás to na programe nie je napriek tomu, že obete existujú aj na Slovensku a rovnako ako v iných krajinách potrebujú jasný signál, že cirkev ich neignoruje, prijíma ich a chce tieto kauzy riešiť,“ uvádzajú organizátori.

Na sociálnej sieti prejavilo záujem o podujatie na Námestí SNP už viac ako 1,5-tisíc ľudí.

Foto je ilustračné

Viac o návšteve pápeža na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM