Technológie

Prichádza REVOLÚCIA pri online nakupovaní: Budem platiť úplne INAK ako doteraz!

Online nakupovanie čaká výrazná zmena. Čoho sa bude týkať?

Ilustračný obrázok k článku Prichádza REVOLÚCIA pri online nakupovaní: Budem platiť úplne INAK ako doteraz!
Zdroj: Pexels.com

Platenie na internete by sa malo už onedlho výrazne zmeniť. Od roku 2030 už totiž Mastercard nebude od Európanov vyžadovať, aby pri online platbe manuálne zadávali čísla svojich kariet! Informoval o tom portál CNBC. Táto zmena nastane bez ohľadu na to, akú platformu alebo zariadenie používate.

Na číslo karty zabudnite

Od roku 2030 majú byť všetky platobné karty Mastercard „tokenizované“.

„Inými slovami, namiesto 16-miestneho čísla karty, na ktoré sme všetci zvyknutí pri transakciách, bude toto nahradené náhodne vygenerovaným „tokenom“,“ píše server.

Spoločnosť uviedla, že už spolupracuje s bankami, technologickými spoločnosťami, obchodníkmi a ďalšími partnermi. Výsledkom spolupráce má byť postupné zrušenie manuálneho zadávania čísla karty pri online nakupovaní tovarov a služieb. Postačí jediné kliknutie a vďaka spolupráci Mastecard ubezpečuje, že karty budú zabezpečené proti pokusom o podvod.

Jednoduchšie platby

Nebudeme musieť ani zadávať heslá – Mastercard zavedie prístupové kľúče, ktoré ich nahradia. Navyše, zjednoduší sa aj platba pri pokladni. Platby prebehnú pomocou biometrickej autentifikácie s odtlačkom palca.

Spoločnosť vysvetľuje aj ďalšiu výhodu. Všetky karty uložené prostredníctvom tokenizácie na stránke obchodníka alebo v elektronickej peňaženke sa budú napríklad v prípade výmeny automaticky aktualizovať.

Mastecard si od novinky sľubuje zjednodušenie platieb a vyššiu ochranu pred podvodmi. „Spoločnosť tvrdí, že vďaka jej technológii bude platba za položky online rovnako jednoduchá ako bezkontaktná platba v obchode. Znamená to, že spotrebitelia budú môcť uskutočňovať platby jedným kliknutím na akomkoľvek zariadení vrátane inteligentných hodiniek, domácich asistentov a dokonca aj áut,“ píše CNBC.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM