Pri prechladnutí a bolesti hrdla siahnite po škorici: Má protizápalové vlastnosti
Priaznivé účinky na zdravie má škorica vďaka množstvu antioxidantov, a to flavonoidov, vitamínov A, B, C, E a K.
Z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, horčík, draslík, sodík a zinok. Práve pre obsah týchto zložiek dokáže podporiť imunitu. Na sociálnej sieti to uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.
Na podporu imunity
Škorica má podľa RÚVZ aj antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti. „Výborná je vďaka svojim protizápalovým účinkom pri prechladnutí a bolesti hrdla,“ spresnil RÚVZ.
Je vhodná pre ľudí s vysokým krvným tlakom, pomáha normalizovať hladinu cukru v krvi.
Škorica sa v súčasnosti využíva pri nechutenstve, tráviacich ťažkostiach, plynatosti a ľahkých kŕčoch. „Svoj význam má aj pri chudnutí, znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, ale tiež pri stavoch vyčerpanosti,“ dodal RÚVZ.
O škorici sa však nehovorí len o prírodnom prostriedku s pozitívnymi účinkami na organizmus. Môže vyvolať nepriaznivé účinky na zdravie. Na vine je látka kumarín, ktorú škorica obsahuje. Kumarín je toxický pre pečeň a obličky. Škorica by sa nemala používať pri precitlivenosti na silicu a pri žalúdočných a črevných vredoch.