Aktualizované Správy Zo Slovenska

Prezidentka: Za tragédiu môžu aj politici. Nenávisť dlhodobo živia HLÚPYMI výrokmi

Nenávisť k menšine, dlhodobo živená i hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov, stála nevinné ľudské životy.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka: Za tragédiu môžu aj politici. Nenávisť dlhodobo živia HLÚPYMI  výrokmi
26
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/Jaroslav Novák

V statuse na sociálnej sieti to v reakcii na stredajšiu (12. 10.) tragédiu v Bratislave napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Kritizuje politikov

„Tri roky hovorím, že aj slová sú zbraň. Že my politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovíme. Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné,“ upozornila.

Verejne činné osoby vyzvala, aby svojimi výrokmi nepodnecovali neznášanlivosť, justičné orgány, aby začali konať.

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a silu ľuďom z LGBTI komunity, ktorí sa týmto útokom cítia ohrození,“ uviedla prezidentka.

Čaputová si pamiatku obetí streľby uctila na mieste tragédie na Zámockej ulici v Bratislave vo štvrtok podvečer, kde položila kyticu a zapálila sviečku. Stretla sa tiež so zástupcami LGBTI komunity.

„Trestné činy z nenávisti nie sú útokom iba na nejakú komunitu, menšinu. Trestné činy z nenávisti smerujú k nám všetkým, pretože smerujú na základné hodnoty našej spoločnosti, voči ľudskosti,“ vyhlásila.

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho.

Odsúdili extrémizmus

Premiér Eduard Heger (OĽANO) hrubo odsúdil stredajší útok v centre Bratislavy. Ako zdôraznil, žiadna forma extrémizmu nie je prípustná.

„Ak hovorím, že Slovensko je slobodná a demokratická krajina, tak to myslím vážne. Je neprípustné, aby sa ktokoľvek pre svoj spôsob života mal báť o svoj život,“ uviedol na sociálnej sieti. Blízkym obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

„Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek,“ uviedol na sociálnej sieti predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovil úprimnú sústrasť.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odsúdil konanie páchateľa. Verí, že motívy a pozadie činu budú vyšetrené. Rodine a pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

„Odsudzujem tento brutálny čin, o to viac, že sa stal na mieste, kde sa stretávala a hľadala bezpečie LGBTI menšina. Prejavy extrémizmu a nenávisti voči tejto a akejkoľvek inej menšine sú neakceptovateľné a v našej spoločnosti nemajú miesto,“ uviedol na sociálnej sieti. Ako dodal, vďaka enormnému úsiliu polície ďalší útok strelca už nehrozí.

Myslím na nevinné obete včerajšej streľby v Bratislave, aj na tých, ktorí sa po nej už necítia bezpečne. Tri roky...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, October 13, 2022

Odsudzujem včerajšiu dvojnásobnú vraždu mladých ľudí. Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek. Pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovujem úprimnú sústrasť.

Posted by Boris Kollar on Thursday, October 13, 2022
Streľba na Zámockej ulici v Bratislave
26
Galéria

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM