Správy Politika

Prezident vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS

Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Ilustračný obrázok k článku Prezident vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Riaditeľa SIS vymenúva prezident na základe návrhu vlády. Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári. Bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová nechala menovanie nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu.

Tajná a funkčná

Pavol Gašpar bol doteraz námestníkom riaditeľa spravodajskej služby. Po zmene štatútu SIS získal kompetencie jej riaditeľa. V minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.

SIS má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie v prospech politikov či akýchkoľvek iných osôb, ktoré by chceli jej prácu ovplyvňovať alebo na jej práci parazitovať. Prezident Peter Pellegrini to uviedol v príhovore po vymenovaní nového riaditeľa SIS Pavla Gašpara. Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Prezident zároveň Gašparovi zaželal, aby nikdy nemusel vysvetľovať podozrenia z nezákonného postupu SIS. „Želám vám, aby ste nadviazali práve na tie obdobia, kedy tajná služba bola naozaj tajná a na druhej strane zároveň funkčná,“ uviedol prezident.

Rovnako zaželal, aby SIS dokázala výsledkami, zákonnými výstupmi i osobným pôsobením jej riaditeľa vytvoriť v občanoch istotu ochrany demokratického zriadenia a národnoštátnych záujmov SR. Zároveň toho, že ochrana záujmov sa odohráva v striktnom súlade so zákonom, demokratickými pravidlami a medzinárodnými zvyklosťami.

Považuje za dôležité, aby ľudia SIS dôverovali. „A jedným z predpokladov tejto dôvery je aj to, že budú fungovať aj kontrolné mechanizmy činnosti SIS. Tak na príslušnej parlamentnej úrovni, ako aj na úrovni vlády či iných štátnych orgánov,“ vyhlásil prezident.

Lojálny k vláde

Hnutie Slovensko vníma rozhodnutie vymenovať Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) ako totálne zlyhanie prezidenta SR Petra Pellegriniho.

Taktiež ako zradu všetkých jeho voličov, ktorí mu uverili sľuby o tom, že bude nezávislým prezidentom. TASR o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

„Opäť sa ukazuje, že Peter Pellegrini je pripravený verne plniť záujmy jeho rodnej strany Smer aj v prezidentskom úrade. Vymenovaním Pavla Gašpara do čela SIS sa Pellegrini doslova vysmieva do tváre všetkým ľuďom na Slovensku, pričom koná v priamom rozpore s jeho sľubom o zjednocovaní krajiny,“ poukázala opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) dokazuje, že prezident SR Peter Pellegrini je lojálnym prezidentom vládnej koalície.

Uviedlo to opozičné Progresívne Slovensko. Kritizuje nedostatok profesionálnych skúseností u Gašpara na tento dôležitý post, nejasnosti ohľadom majetku či pochybný spôsob ustanovenia do funkcie dočasne povereného námestníka SIS vládou. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia strany.

„Prezident si dal s vymenovaním pána Gašpara načas, pritom vôbec nie je jasné, prečo mu to tak trvalo, a či preveril výhrady, ktoré sa s ním spájajú,“ poukázal predseda poslaneckého klubu PS a člen kontrolného výboru SIS Martin Dubéci. Prezident podľa neho ani po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) nevidel dôvod obsadiť tak dôležitú pozíciu, akou je riaditeľ SIS. „Rozhodol sa tak až teraz, keď sa blíži toľko očakávaná dohoda na obsadení postu predsedu parlamentu,“ doplnil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM