Prekvapujúci tip od lekára: Keď je horúco, jedzte HRANOLKY! Toto je DÔVOD
Zaujímavý tip od lekára. Keď je horúco, hranolky môžu byť tá správna voľba. Prečo práve táto, inak nie veľmi odporúčaná pochúťka?

V horúcich dňoch je okrem pitného režimu dôležitý aj správny výber stravy. Tá by človeku mala dodať potrebné minerály. Keď sa totiž telo začne potiť, vylučuje nielen vodu, ale aj elektrolyty.
Ak zároveň pijete veľa tekutín s nízkym obsahom minerálov, zriedená krv a nižšie množstvo elektrolytov telo poriadne mätie. To môže viesť ku kolapsu.
Chutný no prekvapivý tip
Thomas Küpper, nemecký lekár z Univerzitnej nemocnice RWTH Aachen, ponúkol prostredníctvom servera t-online.de prekvapujúci tip na tieto tropické horúčavy.
„Jednoducho si dajte slané hranolky,“ navrhuje špecialista na cestovnú medicínu. Samozrejme, hranolky by nemali byť príliš mastné.
Aké nápoje?
Thomas Küpper pridal aj ďalší tip, ktorý sa týka pitného režimu. „Pravidlo znie: každý tretí liter by mal obsahovať soľ,“ ozrejmil odborník. Môžete použiť športové elektrolytové nápoje alebo si namiešať vlastnú vodu s elektrolytmi. Tie sú dostupné v lekárňach.
Na jedálnom lístku by nemali chýbať čerstvé ovocie a zelenina. Mali by ste sa vyhýbať koreneným a horúcim jedlám. Človek sa po ich konzumácii začne ešte viac potiť.
Zdravšia verzia hranoliek
Mimochodom, ako na zdravšiu verziu hranoliek? Ideálne, samozrejme, nie z polotovaru, ale zo zemiakov a pripraviť by ste ich mali v rúre.
Zemiaky je potrebné poriadne umyť od škrobu a podľa portálu varecha.sk je tajnou zbraňou prášok do pečiva. Nakrájané zemiaky s nim zmiešate, zalejete horúcou vodou a necháte pôsobiť 15 minút. Zo zemiakov sa tak dostane von ešte viac škrobu. Potom treba zemiaky dôkladne osušiť.
Platí tiež, hranolky sa solia vždy až tesne pred podávaním. Soľ z nich totiž vyťahuje vodu, ktorá bráni tomu, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.
Foto: ilustračné