Zo Slovenska

Predajcovia chcú späť režim ZÁKLAD: Maloobchodné prevádzky nie sú rizikom, tvrdia

Maloobchodníci nie sú spokojní s opatreniami. Žiadajú návrat režimu základ a skrátenie karantény.

Ilustračný obrázok k článku Predajcovia chcú späť režim ZÁKLAD: Maloobchodné prevádzky nie sú rizikom, tvrdia
Zdroj: TASR/František Iván

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM) žiada o urýchlenú zmenu pravidiel a prístup do maloobchodných prevádzok v režime základ bez výrazného obmedzenia.

Rizikovosť prevádzok

Neesenciálne obchody a služby totiž stále musia fungovať v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Iniciatíva tak reaguje na opatrenia, ktoré v stredu schválila vláda. Tvrdí, že maloobchodné prevádzky nie sú rizikom.

„Odborníci potvrdzujú, že maloobchodné prevádzky, kde si zákazník nedáva dolu respirátor a dodržiava hygienické opatrenia, nie sú žiadnym rizikom,“ skonštatoval predseda ISKM Daniel Krakovský. Maloobchodníci tvrdia, že aj napriek lockdownom sa nepreukázala rizikovosť ich prevádzok, pričom v režime bez kontroly fungujú esenciálne obchody prakticky od začiatku.

„Štát na jednu stranu prevádzky obmedzuje a znižuje im počet zákazníkov, ktorí do nich môžu vstúpiť, na druhú stranu sa tvári, že toto obmedzenie nie je tak výrazné, aby musel prísť s kompenzáciami,“ podotkol Krakovský. Štát podľa jeho slov pred časom zrušil opatrenie 3B, ktoré reflektovalo na pokles tržby, preniesol náklady z pandemických PN na zamestnávateľov a dotáciu na nájomné v aktuálnej vlne môže získať iba minimum subjektov kvôli zle nastaveným podmienkam.

Prečítajte si tiež

Karanténa zamestnancov

Iniciatíva zároveň poukázala na to, že maloobchod, služby, ale aj gastro sa v poslednom období stretávajú s čoraz väčším výpadkom zamestnancov z dôvodu karantény.

Príchodom variantu omikron sa podľa ISKM tento problém stal ešte vážnejším a môže dočasne ohroziť schopnosť mať prevádzky otvorené.

Žiadajú preto o skrátenie karantény zo súčasných desať na päť dní.

Zároveň v rámci podpory zamestnávateľov tiež žiadajú o návrat pandemických PN tak, aby ich uhrádzal štát, prípadne aby tieto mohli byť kryté prostredníctvom opatrenia 3A z Prvej pomoci plus.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM