Zo zahraničia

POPLACH vo Viedni: Zrušili tri koncerty Taylor Swift! Muži plánovali ÚTOKY

Koncerty Taylor Swift vo Viedni zrušili pre hrozbu útokov.

Ilustračný obrázok k článku POPLACH vo Viedni: Zrušili tri koncerty Taylor Swift! Muži plánovali ÚTOKY
Zdroj: TASR/AP

Organizátori zrušili všetky tri koncerty americkej speváčky Taylor Swift, ktoré sa mali tento týždeň konať vo Viedni. Oznámili to krátko po tom, ako rakúska polícia informovala o zadržaní dvoch osôb podozrivých z plánovania útokov na podujatia vo Viedni a okolí, píše TASR podľa agentúry AP.

Museli ich zrušiť

Swift mala vo štvrtok, piatok aj sobotu vystúpiť na viedenskom Štadióne Ernsta Happela, a to v rámci svojho turné Eras Tour. „V záujme bezpečnosti všetkých, nemáme inú možnosť, ako zrušiť tieto tri plánované koncerty,“ informovala v stredu večer na Instagrame spoločnosť Barracuda Music, ktorá koncerty organizovala.

Zároveň avizovala, že za nakúpené vstupenky divákom vráti peniaze do desiatich pracovných dní.

Plánovali útoky

Rakúska polícia predtým informovala, že zadržala dvoch domnelých extrémistov, z ktorých jeden zrejme plánoval útok na podujatie v oblasti Viedne.

V Ternitzi v spolkovej krajine Dolné Rakúsko bol zadržaný 19-ročný muž, ktorý je občanom Rakúska. V rámci zásahu bola preventívne evakuovaná aj časť domova dôchodcov a ďalšie nehnuteľnosti. Ďalšieho podozrivého muža zadržali vo Viedni, o jeho identite nie je zatiaľ nič známe. Portál však oe24.at uviedol, že má 18 rokov. Obaja muži sú údajne členmi jednej rodiny pochádzajúcej zo Severného Macedónska.

Na základe doterajšieho vyšetrovania sa radikalizovali pod vplyvom internetu. Podľa polície mladík zadržaný v Ternitzi prisahal nedávno vernosť teroristickej organizácii Islamský štát. V jeho byte sa našli chemické látky, ktoré sa analyzujú. V príprave útokov sa mal zamerať práve na zmienené koncerty Swiftovej vo Viedni.

Opatrenia aj na Slovensku

Polícia monitoruje bezpečnostnú situáciu v súvislosti so zrušením koncertov americkej speváčky Taylor Swiftová vo Viedni pre hrozbu teroristického útoku. Bezprostredná hrozba takéhoto útoku na Slovensku nehrozí. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

„Bezpečnostnú situáciu priebežne monitorujeme a analyzujeme. Bezprostredná hrozba teroristického útoku v tejto súvislosti na Slovensku nehrozí,“ ubezpečuje polícia.

V súvislosti so zrušením koncertov prijala polícia zároveň viaceré preventívne opatrenia, konkretizovať ich nie je možné.

Priznal sa!

Zadržaný 19-ročný mladík sa priznal z plánovania teroristického útoku na koncert americkej speváčky Taylor Swiftovej vo Viedni. Spolu so 17-ročným komplicom plánovali útočiť nožmi a podomácky vyrobenými výbušninami pred štadiónom, kde sa mal koncert uskutočniť, informovali miestne úrady. TASR sa odvoláva na svetové agentúry.

„Situácia bola vážna, situácia je vážna. Ale môžeme tiež povedať, že bolo zabránené tragédii,“ vyhlásil rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Dodal, že zadržaní boli dvaja rakúski občania a v súčasnosti nehľadajú nikoho ďalšieho.

V dome u mladšieho z podozrivých sa našli materiály teroristických skupín Islamský štát a al-Káida. Aj starší mladík bol súčasťou islamistickej siete a bol v hľadáčiku polície. Na internete vyhľadal informácie o výrobe bômb. V priznaní vyšetrovateľom povedal, že mal v úmysle „zabiť seba a veľký dav ľudí buď dnes (štvrtok), alebo zajtra (piatok)“, informovali spravodajské služby.

Prekazeniu plánovaného útoku výrazne pomohla spolupráca s medzinárodnými spravodajskými službami, uviedol rakúsky minister vnútra.

V súčasnosti neexistujú žiadne informácie, ktoré by naznačovali konkrétne ohrozenie pre nadchádzajúce podujatia v Rakúsku, ale bezpečnostné opatrenia sú naďalej prísne, dodal šéf rakúskeho Riaditeľstva pre ochranu štátu a spravodajské služby.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM