Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Pomsta za zaslanie migov? Ruskí hekeri zaútočili na slovenské weby a poslali nám ODKAZ!

Z Ruska k nám prišiel veľký kybernetický útok. Hekeri odstavili stránky slovenských ministerstiev aj bánk.

Ilustračný obrázok k článku Pomsta za zaslanie migov? Ruskí hekeri zaútočili na slovenské weby a poslali nám ODKAZ!
Zdroj: pixabay.com

Za kyberútokom na viacero webov slovenských inštitúcií má stáť ruská hekerská skupina Anonymous RU. Okrem vyradenia stránok poslali na Slovensko aj znepokojivé varovanie. Na útok upozornil portál vosveteit.sk.

Nefunkčné weby

Konkrétne znefunkčnili web Národnej rady SR, Nádodnej banky Slovenska (NBS), Ministerstva obrany, Ministerstva vnútra, Exim banky a JT banky. Všetky stránky boli v istom čase nedostupné.

Ako vysvetľuje vosveteit.sk, podľa všetkého ide o útok typu DDOS. Pre tento typ útoku je typické, že útočník pošle tak veľký počet požiadaviek na server, až to ten nezvládne a spadne. Dôsledkom toho je, že webové stránky a internetové služby nefungujú.

Kvôli stíhačkám?

Hekeri sa k udalosti prihlásili na sociálnej sieti Telegram. Potvrdili, že začali útočiť na prvé slovenské ciele a pridali krátke varovanie: „Vydávame varovanie Slovenskej republike za podporu banderovských úradov na Ukrajine a presun MIG-29!“

Dodanie prvých štyroch migov Ukrajine potvrdilo ešte minulý týždeň slovenské ministerstvo obrany. Na Ukrajinu si ich zobrali ukrajinskí piloti s asistenciou slovenských ozbrojených síl. Slovensko plánuje Ukrajine darovať dovedna 13 migov a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

Ruská strana na dodanie stíhačiek okamžite reagovala. Moskva to označila za nepriateľský krok a porušenie medzinárodných záväzkov.

Reakcia Slovenska

Výpadok webu Národnej rady (NR) SR a ďalších štátnych webov už preveruje Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) pravdepodobne išlo o hekerský útok. Tvrdí, že útok nemal žiadny vplyv na rokovanie parlamentu.

„Máme tri servery, jeden nám bol zablokovaný. Pravdepodobne ide o nejaký hekerský útok,“ načrtol Kollár s tým, že útok mal byť vedený z viacerých krajín naraz. Dodal, že situáciu vyhodnotia. Stránku parlamentu už mali sfunkčniť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM