Monika Hanigovská Lifestyle

Počas spánku potrebujete TMU: Len vypnúť svetlo a zavrieť dvere nestačí

Prebúdzate sa napriek tomu bez problémov? Môže to byť len vaša mylná domnienka, po ktorej vám to telo nepríjemne spočíta.

Ilustračný obrázok k článku Počas spánku potrebujete TMU: Len vypnúť svetlo a zavrieť dvere nestačí
Zdroj: pixabay.com

Spánok je nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného života. Ak je to možné, mnohí sa snažíme z neho vyťažiť skutočne maximum. Niektorí si doprajú dlhší spánok, iní nedajú dopustiť na kvalitný matrac či napríklad tmavšiu miestnosť.

Možností, ako si ho spríjemniť, je však oveľa viac. No vedeli ste, že mnoho spáčov robí počas tohto najpríjemnejšieho oddychu rovnakú chybu? Tá ich ukracuje o kvalitný spánok a môže spôsobiť zdravotné komplikácie.

Stačí len jedna noc

Ak k vám dostáva svetlo cez zatiahnuté žalúzie, zaspávate pri tienidle, pri zapnutej televízii či napríklad inej elektronike, zbystrite pozornosť!

Nový výskum naznačuje, že jedna noc spánku s miernym množstvom svetla môže mať nepriaznivé účinky na kardiovaskulárny systém a metabolizmus.

Informuje o tom portál NPR. „Bol som prekvapený, že aj toto pomerne, povedal by som, malé množstvo svetla, ktoré sa dostalo cez oči do mozgu, má pozoruhodný účinok,“ hovorí doktorka Phyllis Zee, hlavná autorka novej štúdie o účinku svetla počas spánku.

Prečo má ľudské telo problém i počas tlmeného osvetlenia? A čo nám spôsobuje? Prečítate si na druhej strane.

Všetko pre dobrý spánok:

Nie je nič lepšie ako si po dobrom spánku dopriať niečo chutné a zdravé. Skúste kukuričnú kašu s mangom.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM