VOCH Zo zahraničia

Pestovanie marihuany v domácnostiach môže byť čoskoro realitou

Luxemburská vláda predstavila návrh zákona, ktorý povoľuje pestovanie a užívanie marihuany v domácnostiach. Chceli by ste žiť v tejto krajine?

Ilustračný obrázok k článku Pestovanie marihuany v domácnostiach môže byť čoskoro realitou
Zdroj: TASR

Podľa návrhu zákona by každá domácnosť mohla pestovať maximálne štyri rastliny marihuany. Na tlačovej konferencii to uviedli miestni ministri vnútra, zdravotníctva a spravodlivosti­.Informovala o tom agentúra AFP.

Konzumácia na verejnosti

Spomínaný návrh je súčasťou balíka viacerých právnych predpisov, s ktorými chce luxemburská vláda bojovať proti organizovanej drogovej trestnej činnosti.

Krajina má v úmysle zachovať zákaz konzumácie marihuany na verejnosti, ale zároveň chce zaviesť miernejšie tresty súvisiace s užívaním a prechovávaním tejto drogy. Výška pokuty za držanie množstva menšieho ako tri gramy má byť stanovená na 145 eur.

Zaujíma vás marihuana?

Pašovanie drog

Liberálna vláda luxemburského premiéra Xaviera Bettela pri nástupe k moci v roku 2018 sľúbila úplnú dekriminalizáciu rekreačného užívania marihuany. Tento plán však neskôr prehodnotila vzhľadom na obavy susedných krajín súvisiace s pašovaním drogy cez hranice Luxemburska.

Balíkom predstavených opatrení sa bude tamojší parlament zaoberať začiatkom budúceho roka.

Na záver sa môžete vyjadriť v našej ANKETE, zahlasujte.

ilustračné foto

Chceli by ste takýto zákon aj na Slovensku?

Nie

Viac správ z Luxemburska:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM