Zo Slovenska

Pani Jozefína napísala prezidentke: Žijeme z výplaty do výplaty, čo bude ďalej?

Zdražovanie výrazne zasiahlo aj samoživiteľov, ktorí sa nestarajú len o seba, ale aj o svoje deti. V ťažkej situácii sa ocitla aj pani Jozefína z Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Pani Jozefína napísala prezidentke: Žijeme z výplaty do výplaty, čo bude ďalej?
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Zaplatiť všetky účty, nakúpiť stravu či nové oblečenie pre svoje deti, je kvôli zdražovaniu ťažšie pre mnohých Slovákov. Viacerí sa rozhodli opísať svoju neľahkú situáciu priamo hlave štátu, ktorá ich odkazy zverejnila na sociálnej sieti.

Jednou z nich je aj pani Jozefína z Nitry, ktorá sa sama stará o 2 deti. „Už teraz sme museli obmedziť mäso, ovocie a čerstvú zeleninu,“ napísala prezidentke.

„Už len teraz žije z výplaty do výplaty. Ak to pôjde takto ďalej, nevie si to predstaviť,“ dodala prezidentka.

Rátajú každé euro

Podobné príbehy prichádzali prezidentke z rôznych kútov Slovenska. Každé euro musí dobre zrátať aj pani Jana z Holíča.

„Zdražovanie sa nás dotklo veľmi, nakoľko žijem sama so 4 deťmi. Nedá sa vyžiť, už ani prací prášok nekupujeme, používam gél na telo na pranie,“ opísala svoju situáciu Jana.

Pridal sa aj Ján z Veľkého Krtíša, otec samoživiteľ, ktorý sa stará o jedno dieťa. „Za elektrinu mi zdvihli platby o 4 €. Mal som preplatok 7 € a niečo, ale na úkor toho, že máme elektrický sporák, na ktorom si môžem dovoliť variť len raz za týždeň. Na život s dcérou nám zostáva 30 € mesačne,“ priblížil Ján.

Musíme im pomôcť

Prezidentka chce zlú sociálnu situáciu riešiť. Pomôcť by podľa jej slov mohol príspevok na bývanie. „Samoživitelia, ktorí mi napísali, patria do skupín ľudí spoločne s jednopríjmovými dôchodcami a viacpočetnými rodinami, pre ktorých je zvládnuť zdražovanie mimoriadne náročné. Musíme im pomôcť, nie jednorazovo, ale dlhodobo,“ uviedla prezidentka.

„Overeným riešením v zahraničí, ktoré my nemáme, je príspevok na bývanie, ktorý adresne zohľadňuje príjem domácnosti v pomere k výdavkom. Aby ľuďom po zaplatení bývania zostali peniaze na stravu, lieky či ošatenie. Takýto návrh pripravilo aj ministerstvo práce – za 137 miliónov ročne by sme vedeli pomôcť takmer miliónu ľudí,“ priblížila hlava štátu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Toto sú odkazy od samoživiteľov, matiek aj otcov z celého Slovenska, k sociálnej situácii a zdražovaniu: Pani Silvia z...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, March 14, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM