Ovocie nemusí vždy nášmu zdraviu prospieť
Počas sviatkov sme sa prejedali aj ovocím a zeleninou, ale nie všetko čo sme zjedli, prospelo nášmu zdraviu.
„Kupujeme ovocie a zeleninu v presvedčení, že pomáhajú nášmu
zdraviu, pre ktoré sú skutočne potrebné. Netušíme však, že v mnohých
prípadoch skonzumujeme aj kokteil rezíduí neraz karcinogénnych či
neurotoxických pesticídov,“ uviedol pre TASR Daniel Lešinský, predseda OZ
CEPTA na Slovensku a člen správnej rady PAN-Europe, siete mimovládnych
organizácií, ktorá robila monitoring vybraných potravín na rezíduá
pesticídov.
„V akreditovaných laboratóriách sme analyzovali vzorky zo štyroch krajín
EÚ, 51 vzoriek šalátu a 47 vzoriek mandarínok z Bulharska, Maďarska,
Holandska a Slovenska,“ spresnil Lešinský. Podľa jeho slov výsledky
ukázali, že väčšina vzoriek obsahovala zmes viacerých druhov pesticídov,
v niekoľkých prípadoch boli prekročené limity a v jednom prípade dokonca
zistené rezíduá zakázaného pesticídu.
Najhoršie v testoch obstál šalát z Bulharska a ovocie zakúpené
v Holandsku. Podľa Lešinského až 96 percent všetkých analyzovaných
vzoriek mandarínok obsahovalo rezíduá pesticídov. Vzorka šalátu
zakúpeného na Slovensku obsahovala rezíduá siedmich druhov pesticídov,
z ktorých jeden pesticíd – biphenthrin, je považovaný za endokrinný
disruptor, teda chemikáliu poškodzujúcu hormonálny systém človeka.
Lešinský upozornil, že výsledky oficiálnych monitoringov sú znepokojujúce
a každoročne narastá počet vzoriek potravín s viacerými druhmi
pesticídov.
CEPTA je občianske združenie, ktoré bolo založené s cieľom presadzovať
ochranu životného prostredia, rozvoj trvalo udržateľného života a zdravia
ľudí na Slovensku. Členovia združenia sa aktívne zapájajú do problematík
spojených s poľnohospodárstvom, odpadovým hospodárstvom, energetikou,
životným prostredím a hľadajú trvalo udržateľné riešenia pre celú
spoločnosť.