han Zo zahraničia

Ďalší štát hlási prvý prípad: OPIČIE kiahne sa šíria po celom svete. WHO varuje!

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že celosvetovo pribudnú ďalšie prípady nákazy opičími kiahňami. Už aj izraelské úrady oznámili, že v krajine odhalili prvý prípad. Ide o muža, ktorý sa vrátil zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší štát hlási prvý prípad: OPIČIE kiahne sa šíria po celom svete. WHO varuje!
Zdroj: TASR/AP

WHO v sobotu oznámila, že dosiaľ 12 členských štátov, kde sa táto choroba bežne nevyskytuje, hlásilo celkovo 92 potvrdených prípadov nákazy opičími kiahňami a 28 prípadov podozrenia na toto ochorenie.

WHO dodala, že v najbližších dňoch poskytne krajinám ďalšie usmernenia a odporúčania o tom, ako zmierniť šírenie nákazy.

„Dostupné informácie naznačujú, že k prenosu z človeka na človeka dochádza prostredníctvom blízkeho fyzického kontaktu s nakazenými osobami, ktoré majú symptomatický priebeh ochorenia,“ dodala WHO.

Sú hrozbou?

Opičie kiahne zvyčajne nie sú smrteľné, často sa však prejavujú horúčkou, bolesťami svalov, opuchom lymfatických uzlín, zimomriavkami, vyčerpanosťou a vyrážkami podobnými ovčím kiahňam. Vírus sa môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

Už aj Izrael

Izraelské úrady oznámili, že v krajine odhalili prvý prípad nákazy opičími kiahňami. Ide o muža, ktorý sa vrátil zo zahraničia. Preverujú tiež ďalšie prípady podozrenia na toto ochorenie, informovala v nedeľu agentúra AP.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v sobotu večer uviedlo, že muž s opičími kiahňami sa nachádza v nemocnici v Tel Avive a je v dobrom stave. Vyzvalo tiež každého, kto sa vráti so zahraničia s horúčkou a vyrážkami, aby navštívil lekára.

Vedúca odboru verejného zdravia ministerstva zdravotníctva Šaron Alrojová-Preisová v nedeľu pre armádny rozhlas povedala, že zdravotnícke tímy skúmajú ďalšie možné prípady opičích kiahní. Podľa AP je prípad nákazy v Izraeli zrejme tiež prvým identifikovaným na Blízkom východe.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM