ELA Zo zahraničia

Opäť STRAŠÍ koronavírus?! Svetom sa šíri extrémne infekčný variant ARCTURUS

Vracajú sa staré časy, keď naplno úradovali rôzne obdoby koronavírusu?

Ilustračný obrázok k článku Opäť STRAŠÍ koronavírus?! Svetom sa šíri extrémne infekčný variant ARCTURUS
Zdroj: pixabay.com

V posledných týždňoch sa začína svetom šíriť nový variant koronavírusu. Podľa mnohých odborníkov môže nad tými ostatnými prevážiť.

Rýchlo sa šíri

Dostal označenie arcturus a rozšíril sa už do viac ako dvadsiatich krajín, napríklad Spojeného kráľovstva, USA, Austrálie, Kanady, Singapuru alebo Thajska. Práve tam si vyžiadal svoju prvú potvrdenú obeť a podľa lekárov ho sprevádza nový príznak.

Neuvádza sa, kde presne nový subvariant zachytili. Krajinou, kde sa aktuálne šíri najviac, je ale India. Podľa miestnych médií tam spôsobil masívny nárast prípadov covidu.

Ide o subvariant omikronu s vlastnosťami, ktoré umožňujú o niečo lepšie unikať imunite. Zatiaľ však neexistujú žiadne dôkazy o tom, že arcturus zvyšuje závažnosť ochorenia.

Nový symptóm

Tento znepokojivý „objav“ má už vo svojom hľadáčiku aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), pretože všetko nasvedčuje tomu, že svojou infekčnosťou opäť prekonal svojich predchodcov.

Podľa Marie Van Kerkhovej z WHO ho prvýkrát identifikovali v januári. „Je v obehu už niekoľko mesiacov. V závažnosti u jednotlivcov alebo populácie sme nezaznamenali žiadnu zmenu,“ uviedla.

Modelovanie aj analýzy naznačujú, že ide o zatiaľ najprenosnejší variant. Má podobné vlastnosti a profil ako jeho predchodca XBB.1.5, avšak je zrejme infekčnejší. Predbežné údaje, ktoré vychádzajú najmä z Indie, ale nenaznačujú, že by arcturus spôsoboval závažnejšie ochorenie, keď už sa niekto nakazí.

Oproti omikronu, ktorého príznaky sú podobné nádche a chrípke, má však nový subvariant ďalší symptóm, ktorý sa pri predošlých kmeňoch neprejavoval.

Pediater a bývalý šéf Indickej akadémie pediatrického výboru pre imunizáciu, Vipin Vashishtha, hovorí, že deti nakazené arcturusom javia problémy s očami. Mnohí jeho pacienti dostali zápal spojiviek (tzv. ružové oko), ktorý spôsobuje svrbenie a polepenie očí. Medzi ďalšie časté príznaky podľa neho patria vysoké horúčky a kašeľ, povedal indickému denníku Economic Times. V súčasnosti však neexistujú žiadne dôkazy ani štúdie o tom, či arcturus vyvoláva tento rozsah spomínaných symptómov.

Bez obáv?

Skorý výskum naznačuje, že sa arcturusu netreba obávať. Vakcinácia spoločnosti znamená, že mnoho ľudí už pred ním má určitú ochranu. A aj keď tento subvariant spôsobuje infekcie aj u ľudí, ktorí boli zaočkovaní, neznamená to, že je schopný spôsobiť vážny priebeh.

Virológ Stephen Griffin britskému denníku The Independent povedal, že je ťažké predpovedať vplyv tohto variantu. Zrejme ale prinesie ďalšiu epidemickú vlnu. „Stále sa nachádzame v pandémii. V roku 2022 sme mali päť vĺn a toto je ďalšia,“ konštatoval odborník.

A čo znamená názov, o ktorom zrejme budeme ešte počuť? Arcturus pochádza z gréčtiny, podobne ako staršie varianty kentaur alebo kraken – znamená „medveď-strážca“.

Ilustračné foto

Zostaňte v obraze. Ďalšie novinky z domova i zo sveta:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM