Politika

OĽANO zmenilo názov strany, do volieb ide opäť aj s hnutím NOVA

Hnutie OĽANO mení názov. Bude sa volať "Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar szívek".

Ilustračný obrázok k článku OĽANO zmenilo názov strany, do volieb ide opäť aj s hnutím NOVA
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Oficiálna skratka hnutia bude OĽANO a priatelia. Do volieb teda ide opäť aj s hnutím NOVA. Informovali o tom šéf obyčajných ľudí Igor Matovič a predseda hnutia NOVA Gábor Grendel na piatkovej tlačovej konferencii.

Partnerská spolupráca

„Ideme spoločne ďalej s hnutím NOVA,“ uviedol Matovič s tým, že ide o partnerskú spoluprácu. Vyzdvihol pritom nielen spoluprácu s Grendelom či Annou Andrejuvovou, ale aj s bývalým štátnym tajomníkom rezortu financií Marcelom Klimekom.

„Do volieb musíme spojiť všetky sily,“ zdôraznil a upozornil na hrozbu prepadávania hlasov demokratických voličov v septembrových voľbách.

Grendel skonštatoval, že vďaka voľbám v roku 2020 boli zvolení do kľúčových funkcií v prokuratúre a polícii čestní ľudia, rozviazali sa ruky orgánom činným v trestnom konaní.

„V hnutí NOVA nezabúdame na to, že pred voľbami v roku 2020 to vôbec také samozrejmé nebolo. Práve návrat mafiánskych praktík bude v stávke v predčasných voľbách v roku 2023,“ povedal. Skonštatoval, že mnohí si to možno neuvedomujú a podceňujú to vzhľadom na aktuálne témy ako vojna, inflácia, energetická kríza. „Zodpovední politici musia vidieť aj o krok dopredu, pozerať sa do budúcnosti,“ dodal.

Šanca pre nezávislých

Matovič priblížil aj ostatné platformy, ktoré zahrnuli do svojho názvu. Šancu chce dať hnutie podľa jeho slov naďalej aj nezávislým kandidátom.

Slobodní a zodpovední má byť platforma umiernených liberálov, ktorí už pôsobia v poslaneckom klube hnutia, ale aj pre nové osobnosti, ktoré ešte predstavia. Zvyšné dve platformy patria rómskej komunite Pačivale Roma a maďarskej komunite Magyar Szívek.

Na otázku o rokovaniach s inými stranami odpovedal, že ešte môžu pribudnúť do spolupráce ďalšie subjekty. Nevylúčil ani ďalšiu zmenu názvu. Otvorený je aj prípadnej volebnej koalícii.

Ďalej rokujú obyčajní ľudia aj so stranami Za ľudí a Kresťanská únia. Matovič dodal, že s SMK a Alianciou nerokujú. Komunikoval však s predsedom Aliancie o tom, ako to u nich vyzerá a či pôjdu do volieb samostatne.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM