Aktualizované han Zo zahraničia

OHAVNOSŤ Rusov? Útok na konvoj vozidiel CIVILISTOV! Z miesta hlásia 25 mŕtvych, FOTO

Ruský útok blízko mesta Záporožie na Ukrajine zasiahol konvoj vozidiel civilistov, uviedol v piatok na platforme Telegram starosta ukrajinského mesta Severodoneck Olexandr Striuk.

Ilustračný obrázok k článku OHAVNOSŤ Rusov? Útok na konvoj vozidiel CIVILISTOV! Z miesta hlásia 25 mŕtvych, FOTO
5
Galéria

AKTUALIZOVANÉ: Počet obetí stúpol na 25. „Dvadsaťpäť mŕtvych a približne 50 zranených po útoku ruskej armády na humanitárny konvoj v Záporoží. Vyšetrovanie sa začalo,“ uviedla na platforme Telegram ukrajinský generálna prokuratúra.

Útok si vyžiadal najmenej 23 obetí a množstvo zranených. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a z agentúry AP.

Ľudia stáli v rade…

Civilisti chceli vyzdvihnúť svojich príbuzných, ktorí sa pokúšali uniknúť z Ruskom okupovaného územia. Konvoj bol ostreľovaný viac než desaťkrát. Na videozázname, ktorý zverejnili na sociálnych médiách, vidieť mŕtvych a zranených ľudí ležať na ceste, píše Guardian.

„Nepriateľ zaútočil na konvoj civilistov a na okraje mesta. Ľudia stáli v rade, chystali sa odísť z okupovaného územia, chceli ísť po svojich príbuzných a doručiť pomoc. Sú tu mŕtvi a zranení,“ napísal Striuk.

Niekoľko hodín pred ostreľovaním útočilo Rusko aj na niekoľko miest vrátane centra neďalekého Dnipra.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj o útoku tiež informoval s tým, že „Rusi blízko Záporožia vystrelili rakety na konvoj smerujúci na okupované územie“.

„Je treba poznamenať, že odchod 34 vozidiel s obyvateľmi Luhanskej oblasti bol vopred naplánovaný,“ do­dal.

Guardian upozornil, že uvedené informácie nebolo možné bezprostredne overiť.

Zelenskyj reaguje

„Nepriateľ zúri a požaduje pomstu za našu nezlomnosť a jeho zlyhania. Cynicky ničí mierumilovných Ukrajincov, pretože už dávno stratil všetko ľudské. Krvilačná zberba, definitívne zaplatíš za každý stratený ukrajinský život!“ povedal v reakcii na útok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Nepriateľ vypálil rakety na civilný konvoj, ktorý odchádzal z centra mesta,“ spresnil gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch. Proruský predstaviteľ oblasti Vladimir Rogov však zodpovednosť za útok pripísal ukrajinským vojakom.

Ďalšie aktuálne témy

Rusi pri Záporoží ostreľovali konvoj civilistov; zomrelo 23 ľudí
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM