Od 19. januára sa mení fungovanie reštaurácií a hotelov: Koho do nich vpustia?
Nový režim OP+ na Slovensku poriadne zamiešal karty. Zistite, či a za akých podmienok sa dostanete do hotelov a reštaurácií.
Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania sa od stredy (19. 1.) ruší obmedzenie kapacity ubytovaných hostí (doteraz bolo 75 %). Ruší sa aj kapacitné obmedzenie pre prevádzky verejného stravovania (doteraz bolo 50 %). Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci nových vyhlášok k opatreniam platiacim od stredy.
Hotely a reštaurácie
Pri hoteloch a krátkodobom ubytovaní hovorí úrad o dvoch možných režimoch. V režime OTP (očkovaní, testovaní, prekonavší) môžu fungovať v súvislosti s výkonom práce, s cieľom návštevy zdravotníckeho zariadenia alebo pre osoby na lyžiarskych výcvikoch a kurzoch v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Na tieto účely žiakom postačí antigénový samotest vykonaný v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu za prítomnosti zamestnanca školy povereného riaditeľom.
V novom režime OP+ (ľudia s tromi dávkami vakcíny, prekonavší s dvomi dávkami vakcíny alebo dvakrát zaočkovaní s testom) môžu hotely fungovať pre všetkých, ktorí do tejto kategórie spadajú. Úrad však upozorňuje na potrebu zvýšenej frekvencie upratovania a dezinfekcie.
Lanovky a vleky budú môcť fungovať v režime OTP a za dodržania protipandemických opatrení.
Čo sa týka reštaurácií, pri konzumácii na mieste platí režim OP s obmedzenými otváracími hodinami od 5.00 do 22.00 hod. Konzumácia je povolená výlučne posediačky, pri jednom stole môžu byť najviac štyri osoby alebo členovia jednej domácnosti a odstup od stolov musí byť dva metre od seba.
Ilustračné foto