NIKOTÍN nájdete aj v potravinách: Obsahujú ho niektoré druhy ZELENINY!
Nikotín nie je len v cigaretách. Nachádza sa aj v zdravých potravinách.
Nikotín je vysoko návyková legálna droga, ktorá sa spája s tabakovými výrobkami. No vedci pomerne nedávno zistili, že sa vyskytuje aj v niektorých druhoch zeleniny. „Väčšina potravín, ktoré obsahujú nikotín, pochádza z čeľade rastlín známych ako Solanaceae, kde sa alkaloid nachádza,“ píše portál Haypp.
Obsah nikotínu meria v mikrogramoch (µg). Jeden milión µg sa rovná jednému gramu. Aj keď takáto informácia nie je zrovna potešujúca, dobrou správou je, že hodnota nikotínu v zelenine nie je vysoká – a to v prípade, ak sa neprekročí bežná konzumácia vyššie spomenutej rastliny.
Kde a v akej koncentrácií?
- rajčiny v sebe ukrývajú 7,1 µg na gram nikotínu, no s dozrievaním plodu koncentrácia nikotínu výrazne klesá.
- zelená paprika je v rozmedzí 7 až 9,2 µg na 100 gramov porcie.
- zemiaky obsahujú zhruba 15 ng nikotínu na jeden gram zeleniny, nezreté zemiaky môžu mať až 52 µg nikotínu na jeden gram zeleniny.
- karfiol má okolo 16,8 µg na jeden gram, ale tepelným spracovaním môžete túto hodnotu poriadne znížiť.
- nikotín neobišiel ani baklažán. Ukrýva v sebe približne 100 µg na jeden gram.
Museli by ste zjesť viac ako 10 kg baklažánu, aby ste do seba dostali také množstvo nikotínu, aké je približne v jednej cigarete.
No čo sa stane s malým množstvom nikotínu v ľudskom tele? „Našťastie, malé množstvo nikotínu nemá veľmi vplyv na vaše zdravie. Čo sa stane, ak zjete zeleninu, ktorá obsahuje stopové množstvá chemikálie? Jednoducho tieto chemikálie prejdú vašimi črevami a vaše telo ich ľahko strávi,“ píše Haypp. Tak či onak, konzumácie zeleniny prináša množstvo benefitov. Sú plné vitamínov a minerálov, obsahujú vlákninu a minimum kalórií.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné