Magazín Lifestyle

Nemusia skončiť v KOŠI: Tieto potraviny môžete zjesť aj PO ZÁRUKE a bez následkov

Niektoré môžete skonzumovať aj rok po dátume spotreby. Pozrite sa na to, ktoré potraviny nemusia hneď skončiť v odpadkovom koši.

Ilustračný obrázok k článku Nemusia skončiť v KOŠI: Tieto potraviny môžete zjesť aj PO ZÁRUKE a bez následkov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Aj keď zrovna neplytváte jedlom, sem-tam narazíte v chladničke či niekde v skrini „na zabudnuté potraviny,“ po dátume minimálnej trvanlivosti či dátume spotreby.

Patríte k tým, čo takéto jedlo ihneď vyhadzujú do koša alebo ľutujete vyhodiť čokoľvek, za čo ste raz zaplatili?

Tak či onak, existujú potraviny, ktoré môžete skonzumovať aj po takomto dátume.

7) Jablkový pretlak

Jablkový pretlak alebo jablkové pyré môžete bezpečne konzumovať až 18 mesiacov po dátume minimálnej trvanlivosti: „ Základom je skladovať ho na chladnom a tmavom mieste. Ak máte v chladničke otvorený pohár a bojíte sa, že ho nezjete alebo nepoužijete včas, vložte pretlak do formy na ľad, zmrazte ho a potom uložte zmrazené kocky do vzduchotesnej nádoby. Takto môžete pretlak použiť pri ďalšom pečení,“ radí portál Flavour Network.

6) Tvrdé syry

Ako pripomína tamojší portál, tvrdé syry, ako čedar a parmezán môžete zjesť aj po vzniku plesní: „Uistite sa, že ste odrezali všetky plesnivé časti. Vo všeobecnosti platí, že je v poriadku jesť tvrdé syry mesiac po dátume spotreby.“

Baktérie a plesne ťažšie prenikajú do tvrdých syrov a preto môžu byť takéto mliečne výrobky v chladničke otvorené dlhšie.

Toto pravidlo však neplatí pre mäkké syry, v ktorých si takto ľahko vypestujete nebezpečné baktérie. Platí to pre syry ako camembert, ricotta či rôzne smotanové syry. Tieto syry sú náchylnejšie na plesne a baktérie. Skonzumujte ich týždeň po otvorení.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM