Nemôžete sa dojesť najznámejšej čokoládovej nátierky? TAJOMNÁ ingrediencia zvýrazňuje jej chuť
Aj vám robí problém odložiť lieskovoorieškovú nátierku niekam do kúta police? Nie je to len cukor, ktorý vás láka sa opäť za ňou načiahnuť.
Možno aj vy patríte k tým, ktorým nestačí jedna lyžica najznámejšej lieskovorieškovej čokoládovej nátierky na svete. Nemusí to byť len dôsledkom vašej slabej vôle či závislosti na sladkostiach.
Prečo sa teda niekto neviete dojesť Nutelly? Existuje vedecké vysvetlenie, ktoré aj vás pravdepodobne prekvapí. Ako pripomína City Magazine, kľúčovými hráčmi sú len tri ingrediencie.
1) Cukor
Nie je žiadnym tajomstvom, že pôvodný taliansky recept od cukrára Pietra Ferrera obsahuje pomerne veľké množstvo cukru: „Tento jednoduchý uhľohydrát sa v tele veľmi rýchlo premieňa na energiu, čo spôsobuje rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi a uvoľňovanie dopamínu, hormónu šťastia.“ Ak máte nedostatok tohto hormónu, je možné, že častejšie siahate po sladkostiach. No neznamená to však, že cukrovinky si vychutnávajú len „nešťastní konzumenti“.
Na príjemný pocit sa dá ľahko zvyknúť, a aj to môže byť dôvod, prečo aj tá vaša lyžička ostáva naďalej v pohári. „Dopamín je to, vďaka čomu sa cítite dobre, ale zároveň vás núti viac túžiť – a tak začína začarovaný kruh,“ píše tamojší portál.
2) Tukový pôžitok
No cukor je len polovicou tajomstva tohto čokoládového príbehu. Nie je žiadnou náhodou, že sa nátierka ako sladký obláčik rozplýva na jazyku.
Nutella obsahuje najmä palmový olej, vďaka čomu má známa talianska nátierka krémovú a hodvábnu textúru: „Tento pocit rozkoše mozog odmení, pretože tuk zvyšuje pocit sýtosti, no zároveň vás núti chcieť viac – pretože je jednoducho tak dobrý.“
Čo je poslednou skrytou prísadou? Tú by ste uhádli pravdepodobne s ťažkosťami! Prečítate na druhej strane.